söndag 14 april 2013

Nathan Englander - Novell 8 - Novellcirkel

Denna novell heter "Gratis frukt till unga änkor" och börjar Pang på rödbetan med att menige Tendler skjuter 4 kommandosoldater. Shimmy som satt vid bordet och åt med dem blev chockad över morden gav sig på Tendler. Det slutade med att Shimmy blev kraftigt misshandlad.
Vi får senare förklaringen till varför mannen handlade som han gjorde och hur Tendler haft det tidigare.
Bokens innehåll gör att man får tänka till, och tro mig det gjorde vi i novellcirkeln.

Lotten: Den här novellen var i mitt tycke den mest dramatiska och den mest komplicerade i sina moraliska spörsmål. Jag kan inte för mitt liv se på Tendler på samma sätt som Shimmy gör. Och egentligen förstår jag fortfarande inte i slutet av novellen varför även sonen gör det. I den här novellen, till skillnad mot den om familjen Blum, så tycker jag Englander visar att det är bättre att ta till våld än att utsätta sig själv för våld. Jag undrar precis som Etgar varför han inte bara går ifrån sitt gamla hem istället. Visst är han oerhört traumatiserad av sina lägerupplevelser och skadad för livet, vilket förklarar hans beteende både då och senare. Men är förklaring och förståelse samma sak?
 
Henrik: Jag hade också stora problem med den sista novellen. På ett sätt går det att förstå kontexten som gör att Tendler begår de våldsamma handlingarna. Då känns det nästan svårare att förstå Shimmys inställning. Men som ni säger så handlar det väl om att leva vidare. Som människa måste man ju ofta göra det. Även om man inte alltid kan förlåta eller förstå så når man ibland en punkt när allt måste börja på noll.
 
Så här skrev jag:

Mia: Nu har jag då läst sista novellen i samlingen, jag tyckte den var fascinerande men fruktansvärd på en och samma gång. Professorn hade haft ett rent helvete, överlevt förintelselägret under en likhög och sedan komma hem till en bunt falska människor.

Men ger det en rätt att släcka en människas liv för det, nej jag tycker inte det. Nu har jag inte upplevt det som professorn gjort och inte har någon hotat att ta mitt liv heller. Tack och lov.
 

Titta gärna in hos de andra i novellcirkeln;

Erikas bokprat
och dagarna går
Bibliotekskatten
Fru E.s böcker
En och annan bok
Breakfast book club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Café de la nouvelle

1 kommentar :

  1. Tankearbete är skoj när man är flera som man kan dela sina tankar med :-)

    SvaraRadera