fredag 12 februari 2016

Sara Larsson - Den första lögnen

Visby 1997. Sextonåriga Josefin vaknar i en främmande säng och det tar en stund innan hon inser vad som har hänt. Att hon har blivit brutalt våldtagen av tre manliga skolkamrater. I den följande rättegången frias de åtalade eftersom ord står mot ord.

Thailand 2010. Den framgångsrike idrottsmannen Oskar semestrar med sin fru och sina två barn. Även om det på ytan ter det sig idylliskt är Oskar mer intresserad av barerna och nattlivet än av familjen. Men efter en särskilt blöt kväll går allt överstyr och han tvingas fatta ett helt livsavgörande beslut.

Många år efter det som hände i Visby 1997 dyker det upp mejl och sms med hotfulla meddelanden och bilder av gruppvåldtäkten. Männen är vuxna nu, lever vitt skilda liv, men måste träffas för att hindra att deras liv slås i spillror. Efter den första lögnen måste nu flera nya ta vid för att de ännu en gång ska gå fria.

Med Den första lögnen debuterar Sara Larsson med en välskriven spänningsroman kring ett starkt och obehagligt ämne. Den handlar om synen på sexualitet, på ordet "nej" och kvinnans rättslöshet. Den handlar om vår rättskänsla och moral, våra förväntningar och fördomar, och om vår uppfattning om brott och straff. Hämtat från Bokus

Detta är Sara Larssons debutbok, men jag tycker inte det märks så mycket. Boken är en riktig bladvändare och tar verkligen upp hur synen på våldtäkt är eller var, jag hoppas verkligen det ändrats sig. Början är rätt otäck så jag nästan är på väg att lägga ihop boken men det lägger sig.
Man får sedan följa Oscar med familj och hans kompisar, de får konstiga sms och mejl. Jag anar nu hur det hela hänger ihop men tycker ändå det var väldigt spännande. BETYG 4
Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 399
Utg.datum: 2015-01-13
Upplaga: 1
Förlag: Norstedts
Dimensioner: 215 x 145 x 30 mm
Vikt: 568 g
SAB: Hc
ISBN: 9789113059495

2 kommentarer :

  1. Jag tyckte också om den här boken och tycker att den lyckas vara både tankeväckande och spännande. Kan absolut tänka mig att läsa fler böcker av Sara Larsson!

    SvaraRadera