söndag 9 augusti 2015

Maria Nygren - Feberfågel

Den kritikerrosade författaren bakom ungdomsromaner som Fjärde riket och Miriam om natten debuterar för en vuxen publik med en gastkramande och sällsam historia. I en febrig augustihetta skickas den före detta polisen Linn iväg till den otillgängliga skärgårdsidyllen Sejdarö belägen mitt ute i Ålands hav. Ett försäkringsbolag har gett henne i uppdrag att utreda varför så många olyckor drabbat öborna. Under täckmantel att hon är där för att fotografera öns rika fågelliv hyr hon en enkel fiskarstuga av det syskonpar som tidigare drev öns nerlagda rökeri. Linn tar sig in i syskonens liv och blir snart varse att allt inte är vad det synes vara, och det gäller inte minst den gäckande brodern Paul som hon inte kan låta bli att fascineras av. Det som först tycks vara enkla försäkringsbedrägerier visar sig vara något helt annat, och djupt fördolt finns en hemlighet. Är orsaken till olyckorna övernaturlig eller värdslig? Feberfågel rör sig i gränslandet mellan förnuftet och den gåtfulla naturen – både den mänskliga och den yttre runt om oss. Hämtat från Wahlström och Widstrand

Linn verkar vara lite udda och jag får nog inte riktigt grepp om henne och hur hon agerar, det är ett litet problem. Det känns lite väl främmande för mig och inte tillför det berättelsen så mycket heller. Men kanske tillhör det den krypande känslan av obehag som finns genom hela boken, den där känslan av att snart kommer värsta "jump scare" och man kommer slänga boken i taket.
Berättelsen är mystisk och alla verka vara väldigt udda med dolda agendor, men jag gillar det man läser lite med andan i halsen. Däremot tyckte jag inte riktigt om slutet blev lite väl snurrigt. 
BETYG 4+

Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 245
Utg.datum: 2015-07-30
Upplaga: 1
Förlag: Wahlström & Widstrand
Medarbetare: Acedo, Sara R. (form)
SAB: Hc
ISBN: 9789146229391
Tack Wahlström och Widstrand för rec.ex
Köp boken hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer :

  1. Har hört några som tycker om den här boken så jag är lite nyfiken på att läsa den.

    SvaraRadera
  2. Ja, det har du rätt i, Linn var en lite kylig och svårtillgänglig karaktär faktiskt. Annars väldigt spännande.

    SvaraRadera