lördag 8 augusti 2015

Karin Fossum - Mordet på Harriet Krohn

Livet har gått hårt fram med Charles "Charlo" Olav Torp. Han är snart fyrtio, tunnhårig och lätt överviktig. Charly har blivit av med sitt arbete som bilförsäljare, hans fru har dött i leukemi och hans sjuttionåriga dotter vill inte veta av honom. Charly är spelmissbrukare och har spelat bort sitt liv och han är i desperat behov av pengar. Dessa pengar ska hjälpa honom att bli kvitt sin skuld och vinna tillbaka sin dotters förtroende.
En mörk och regnig novemberkväll ger sig Charlo iväg på sitt uppdrag. Gatorna är öde, inte ens en hundägare har vågat sig ut. Med kippande stövlar och klädd i en sliten grön parkas styr han stegen mot Harriet Krohns hem. Planen är närmast genial, den vackra blomsterbukett han har med sig är hans inträdesbiljett. Men det hela förlöper inte riktigt som Charlo tänkt sig och han lämnar hastigt lägenheten med blod på händerna.
Tanten blev ju desperat, tänker Charlo. Hon vägrade släppa sitt grepp och han var tvungen att få slut på hennes klängande. Tur att han fick med sig det han var ute efter.
De korta tidningsnotiserna om den gamla damens död invaggar Charlo i falsk säkerhet. Han löser sin skuld och köper dottern det hon sedan liten flicka drömt om: en egen häst.
Långsamt, mycket långsamt hittar far och dotter tillbaka till varandra. Charlo lyckas få arbete som alltiallo i stallet och dagarna ägnas åt mockning och utfodring. Han är fullkomligt omedveten om att mordutredningen leds av kriminalkommissarie Konrad Sejer; en polisman med få ouppklarade fall på sin meritförteckning. Hämtat från Bokus

Detta är ingen vanlig Konrad Sejer deckare för den handlar mer om Charlo, när han begår mordet handlingen och tankarna. Vi får mest följa Charlo och hans dotter, han vill ställa allt till rätta, köpa en häst till dottern. Han får tillbaka kontakten med dottern, får jobb i stallet men hans lycka grumlas av vad han gjort. Boken är bra skriven men den är väldigt dyster, är man det minsta deprimerad är det nog inte denna bok man ska läsa. Jag tror att hade det handlat lite mer om Konrad Sejer och hans liv så hade det uppvägt det tunga i boken mer.

BETYG 3
Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (166.7 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Torsten Wahlund
Utg.datum: 2014-07-01
Förlag: Bonnier Audio
Översättare: Helena Örnkloo, Ulf Örnkloo
ISBN: 9789173489027

2 kommentarer :

  1. Jag läste den här när den kom ut som inbunden bok, för kanske tio år sedan. Hade glömt vad den handlade om men fick tillbaka det på din beskrivning. En mörk historia men om jag minns rätt så tyckte jag att den var bra ändå :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja väldigt mörk, nästan så man blev deppig själv

      Radera