lördag 29 augusti 2015

Gunilla Linn Persson - Hemåt över isen

Gunilla Linn Persson återvänder till den skärgård hon kan så väl och som hon skildrat förr, exempelvis i den älskade teveserien Skärgårsdoktorn. Nu befinner vi oss på Hustrun - en ö vid själva människogränsen i Stockholms skärgård. Så ljuvligt vacker med strändernas ridåer av alar och sången av näktergalar och stigar en gång trampade av bara fötter och kritter.
Vintern 1914 ger sig sju ungdomar ut på isen efter en dans på grannön Tasslan. Vägen hem är rösad med enbuskar. Werner och hans Kyra, Fem frön till och Mandis och de andra möter en storm som saknar motstycke i mannaminne. Deras kamp för att ta sig hem över isen kommer att prägla livet på Hustrun i nästan hundra år.
Det bråkas om allt, om bryggor, om servitut, om djur, om månen. Om skulden. I denna värld av trätor lever Ellinor Ingman, en kvinna på andra sidan de femtio, som kör Algots Sjötaxi och ensam sköter sina sysslor och inte minst sin far Algot.
När berättelsen börjar flyger Herrman Engström hem från Labrador i Kanada. Han är fågelmålare. Uppväxt på Hustrun ska han nu göra mästarprovet: skildra ådan, ejderhonan. Ellinor brakar rätt in i bryggan när hon ser honom. Herrman!

Romanen är en skildring av skärgården förr och nu, av kärlek och hat i havsbandet. En berättelse som fascinerar, roar och på allvar griper tag i hjärtat. De historiska och de nutida berättelserna kompletterar varandra och till slut möts de båda bågarna och cirkeln sluts över hundra år.
Hämtat från Bokus

Jag gillar som bekant mest deckare men då och då läser jag gärna en samtida skönlitterär bok.
Denna tillhör böcker i vår bokcirkel som läses av alla 8 som är med, tanken på bokcirkel är att man då ska få chansen att läsa andra böcker än man valt själv.
När jag började läsa undrade jag om det verkligen var en nutida berättelse, jo,det var en nutida och en dåtid  (1914). På Hustrun finns nämligen inga nymodigheter inte ens el indraget. Det var något med språket som inte tilltalade mig alls men jag kan inte sätta fingret på vad. Så var den ganska intetsägande och utdragen, de som gick på isen gick i flera kapitel. Det blir lite väl långsamt tempo för mig, så efter läst 150 sidor gav jag upp. Inte min typ av bok helt enkelt. BETYG 1
Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 286
Utg.datum: 2015-01-08
Upplaga: 1
Förlag: Wahlström & Widstrand
Medarbetare: Wickholm, Pär (form)
Dimensioner: 219 x 145 x 23 mm
Vikt: 441 g
SAB: Hc
ISBN: 9789146223009
Köp boken på Bokus eller Adlibris eller Cdon

2 kommentarer :