måndag 27 mars 2017

Jane Chisholm - Tidslinjer över världshistorien : Från stenåldern till 2000-talet

Vill du veta när hjulet uppfanns, när Shakespeare föddes eller när människan först gick på månen? Då har du hittat boken för dig!
Tidslinjer över världshistorien är en tätt illustrerad referensbok med över 3 500 betydelsefulla datum.
Boken innehåller de viktigaste vändpunkterna och händelserna i världshistorien: krig och revolutioner, banbrytande uppfinningar, upptäckter och konstnärliga rörelser. Tidslinjerna sträcker sig från stenåldern till 2000-talet och är geografiskt uppdelade så att läsaren kan jämföra vad som hänt i olika världsdelar.
Fylld av inspirerande illustrationer och fakta är det här en bok som är både allmänbildande och som lägger grunden till viktiga kunskaper för högre studier – använd den som ett komplement till skolböcker eller för att stilla din nyfikenhet. Hämtat från Lind&Co

Hur valde du ut denna bok/ljudbok? Vad är det för slags bok/genre/typ? 

Jag hittade även denna på Lind&Co hemsida och ville veta om det är något man kan sätta i händerna på faktatörstande barn.

Hur är själva layouten? Textstorlek? Omslag? Bilder? Uppläsare?

Den var uppdelad i sju kapitel, Forntiden, Medeltiden, 1500-talet, 1600-talet, 1700-talet, 1800-talet och 1900-talet. Sedan var den indelad i Europa, Mellanöstern, Afrika, Asien och Amerika (fast sedan ändrades indelningen till Syd och Västeuropa och Nord och Östeuropa). Längst bak i boken fanns en ordlista, premiärministrar och presidenter och Kungar och drottningar. Dock ej de svenska.

Vad gillade du med boken?

En perfekt bok som fungerar som en liten uppslagsbok, för jag tror inte det är tänkt att man ska läsa den från pärm till pärm. Det är en korta beskrivningar men det finns faktarutor med mer text om t.ex Perserriket, Ryska revolutionen och annat smått och gott.

Vad var mindre bra? Var det några ställen som var tråkiga? Hoppade du över några ställen? 

Sverige verkar inte ha haft någon större betydelse i Världshistorien enligt denna bok. Gustav Vasa nämns, Drottning Kristina finns med på bild, Carl von Linné och Anders Celsius står det om i några få rader.Bild på Gustav II Adolf och Gustav III omnämns.
Men det står t.ex inte när Olof Palme mördades.

Vad kunde gjort boken bättre?

Indelning ändras hela tiden, först står det bara Europa sedan blir det Syd och Västeuropa och Nord och Östeuropa. Det hade varit bättre om man gick efter världsdelar.

Skulle du vilja läsa mer av författaren?

Det vet jag inte.

Sammanfattning.

Bra bok över världshistorien med korta små beskrivningar, men kanske inget för våra svenska barn då Sverige förekommer så lite.

Vad ger du boken för betyg?

BETYG 3-
Format Inbunden
Språk Svenska
Läsålder 9-12 år
Antal sidor 128
Utgivningsdatum 2017-03-01
Upplaga 1
Förlag Känguru
Översättare Svante Skoglund
Originaltitel Usborne Timelines of World History
Dimensioner 312 x 244 x 15 mm
Vikt 1072 g
ISBN 9789176631690
Tack till Lind&Co för rec.ex.
Köp boken på Bokus eller Adlibris eller Cdon

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar