måndag 30 september 2013

Så kom det ett litet

...paket idag också. Det är så himla kul med paket.
Lite mord är aldrig fel och det bästa med boken är att man kan läsa ett litet avsnitt
varje dag.
Fast först ska jag läsa en annan bok,,
Ha det så måndagsbra ni kan


söndag 29 september 2013

Reading habits tag

Många är nu hemkomna från en trevlig bokmässa i fina Göteborg, hoppas ni haft det trevligt. Jag har istället varit på IKEA med dottern, hon har flyttat till Jönköping för att studera. När jag sent igår kollade min blogg hade jag blivit taggad till denna utmaning. Jättekul, tack Ewa. K .
 
1. Har du en speciell plats hemma där du brukar läsa?
Det är min fina lilla fåtölj, eller sängen.
 
2. Bokmärke eller random pappersbitar?
 
Bokmärke, hundöron får absolut inte förekomma.
 
3. Kan du sluta läsa när som helst eller måste du sluta efter ett kapitel eller ett visst antal sidor?
 
Det beror på hur bra boken är, men oftast ska kapitlet vara till ända.
 
4. Äter eller dricker du någonting när du läser?
 
Vin är gott, men det får inte bli för mycket.
 
5. Brukar du lyssna på musik eller ha TV:n på när du läser?
 
Jag kan ha klassisk musik i bakgrunden.
 
6. En bok i taget eller flera samtidigt?
 
Jag är mästare på att börja på nya böcker, blir liksom så nyfiken. Så jag kan ha alltifrån 2-5 böcker igång.
 
7. Läsa hemma eller överallt?
 
Mest hemma men även ljudbok i bilen och i väntan på något.
 
8. Läsa högt eller tyst i huvudet?
 
Tyst, fast när jag är ute och går kan jag liksom kommentera saker eller skratta högt. Då tittar de lite konstigt på mig.
 
9. Hoppar du fram i boken eller hoppar du över stycken?
 
Nej absolut inte, tycker jag en bok är skittråkig slutar jag läsa.
10. Bryta rygg eller inte?
 
Kan hända.
11. Skriver du i böcker?
 
Nix
 
12. Vilka taggar du?
 
Samt alla som känner sig lite AVIS för att ni inte var på Bokmässan.
Ha en skön söndag

onsdag 25 september 2013

Paket och räkning eller?

Idag var det paket i brevlådan, två stycken, fast ett hade kommit fel. Fick också en räkning från svensk bokhandel eller ska man säga erbjudande. Tre kataloger för 365 kronor, ?
I paketet låg Enders spel från Pocketförlaget, plus fodral och bokmärke. Tusen tack!

På Facebook fick jag syn på dessa böcker av Elisabeth Akteus Rex och då blev jag bara så besviken att jag inte kunde vara på bokmässan. Jag skrev att jag gärna ville lägga vantarna på böckerna men att jag tyvärr inte skulle komma till bokmässan i år. Då skrev hon att hon kunde skicka dem signerad till mässpris. Visst var det gulligt..

Så nu blev det lite bokmässa för mig ändå.

tisdag 24 september 2013

Ha så kul alla bokmässebesökare, jag tröstar mig med Ove.

Igår kom min fina vinst från Läsa&lyssna , tusen tack för det. Idag ekade dock brevlådan tom, inte ett endaste paket. Fast däremot kom Ove idag.
Ja d.v.s. den nästa bokcirkelboken, så nog har jag att läsa.
Just nu skrivs det överallt på bloggar om bokmässan, men jag ska inte dit, snyft. Får väl trösta mig med Ove..
 
Jag har själv valt att hoppa över i år men det svider ändå. Om jag hade haft obegränsat med pengar hade jag givetvis åkt men så är inte fallet och just nu har jag köpt en soffa och lite bokhyllor. (förstås).
Jag kanske kostar på mig och beställa en bok för jag inte kommer dit.
Fast en bok jag verkligen vill ha är Läckbergs nya.
Då ska den vara signerad av självaste Camilla herself, jo jag vet hon är på mässan. Men det får väl bli nästa år då, hörde att hon ska komma ut med en ny bok då. Ha så kul på mässan

söndag 22 september 2013

Äntligen

Jag har äntligen bloggat klart om alla böcker och lagt in dem i Boktipset. Det känns skönt. Nu är det bara läsning som väntar, just nu håller jag på med denna bok.
Det är en bok man längtar till, så mycket kan jag säga.

Karin Wahlberg - Än finns det hopp

På liv och död
Året är 1953 och polioepidemin härjar. Ella-Kristin på sjuksköterskeutbildningen får hoppa in och praktisera på det fullbelagda lasarettet i Ekstad. Hon oroar sig för fästmannen Carl vars läkarkunskaper sätts på hårda prov och det blir en höst när många liv slås i spillror och friska unga människor drabbas. Ella-Kristins och Carls förlovning stundar men de har svårt att få tid över för varann. Och hur kommer förlovningsmiddagen gå för två med så olika bakgrund?
Vi möter läkarfrun Nancy Brandh, som helst vill tillbringa tiden framför spegeln eller på Drotts kappmagasin på jakt efter en ny klänning; tvåbarnsmor Sonja Bengtsson som söker vård för en otäck knöl i bröstet, Kåre Hjelm, överläkare på Epidemin; Ulla och Gittan, som går sista året i flickskolan och gärna spenderar sina eftermiddagar på fiket Atlantic och många många fler.
Än finns det hopp är första delen i en romanserie om människorna kring ett lasarett - en värld fylld av spänning och allvar, skildrat med ett stort mått av tidsfärg och nostalgi.
Karin Wahlberg har skrivit en oavbrutet spännande och initierad skildring av en dramatisk vardag i en svensk småstad på 50-talet.
Hämtat från Wahlström&Widstrand

I början var det otroligt många personer att hålla reda men smart nog fanns det en liten "rollista" i början av romanen. Det var en ganska tjock roman men faktum är att det inte märktes, rätt snart var man inne i boken och undrade hur det skulle gå för sjuksköterskorna, läkarna och patienterna. Bra skrivet och väldigt intressant också, säkert ligger det en hel del research bakom. Jag ser framemot nr 2 i serien. BETYG 4
Tack till Wahlström&Widstrand för recensionsexemplar

lördag 21 september 2013

Ernst Kirchsteiger - Året med Ernst

Vår mest folkkäre inredare har sin egen syn på årstiderna - liksom på matlagning, inredning, hemmafix och trädgård. Året med Ernst är hans livsfilosofi i bokform!

Varje årstid innehåller något unikt, och det gäller att hinna njuta innan ögonblicket flimrat förbi. I denna bok får vi följa Ernst Kirchsteigers vardag från kök till täppa, via snickarboden och färgpytsen, och ingen kan som Ernst få oss att upptäcka de förunderligt vackra detaljer som hela tiden finns där i vår absoluta närhet.

Inspirerande tips, underfundiga lösningar och läckra recept varvas med Ernsts filosofiska betraktelser över tillvaron och tidens gång. Året med Ernst är den perfekta presenten till alla som älskar Ernsts stil. Och för alla som bara vill njuta av en sällsam blandning av livets goda, speglat genom årstidernas skiftningar. Hämtat från Ica förlag

En helt underbar bok, det känns nästan som tyg utanpå och inuti är det fantastiskt vackra bilder. Stilen skulle väl kanske inte passa mitt hem precis och recepten är nog inte riktigt något mina barn skulle önska en fredag. Men det jag tar fasta på i boken är hans positiva anda. Han ser något positivt med varje årstid och nästan omfamnar den. Det ska jag tänka på när vinter och kyla kommer. För Ernst älskare är det en fullpoängare. BETYG 4
Tack Ica förlag för recensionsexemplar

Oj oj två stycken

I fredags var det julafton i brevlådan, jag trodde det var en av böckerna jag vunnit. Men oj jag blev överraskad.
Det var de här två, som jag verkligen ser framemot att läsa. Jag bara älskar Johans böcker om Öland och Liza Marklunds böcker om Annica Bengtsson gillar jag med.

fredag 20 september 2013

Bokbloggsjerka 20 – 23 september

Fredag och helgen innan Bokmässan och även denna vecka har Annika en fråga till oss.

Läser du helst standalones eller bokserier?

SVAR: BÅDE OCH.
En serie jag gillar mycket är Hammarbyserien av Carin Gerhardsen, varje bok är lika bra.
Böckerna om Bricken tycker jag om, man har fått följa henne sedan liten och vi är nu uppe i bok 4 och sekelskiftet i Sverige.
Jag har börjat på en ny serie som heter Lasarettet, recension kommer snart, några sidor kvar.
Men jag läser inte bara serie, gillar även biografier och andra skildringar.
Trevlig fredag..

måndag 16 september 2013

Tematrio - Tema på Bokmässan

Nu var det dags för Tema trio igen och denna vecka handlar det om Bokmässan. Jag har ännu inte bestämt mig för att åka, ena sidan av mig vill och andra vill satsa på nyinköp till hemmet. Lite nya hyllor och en ny soffa och i alla fall hos mig räcker inte pengarna till allt. Jag får visserligen bo hos en kompis helt gratis, men bokinköp blir det när man är på mässan.
Denna vecka har Lyran denna trio. Men vilka teman skulle ni vilja ha på Bokmässan? Ge tre förslag! 

1. Australien skulle vara intressant. Hur lever den "vanliga" människan? Man och kvinna är de jämlika?

2. Humor. Det skrivs alldeles för lite böcker som är roliga. Ett gott skratt förlänger livet.

3. Framtiden. Hur kommer den se ut? Det kan vara fantasy eller vetenskapliga böcker.
Vad bör vi göra för våra barn ska få en bra framtid? Miljön?

Ha det bra, ta det lugnt.

söndag 15 september 2013

Epidemisjukhus och Lasarett

Läser just nu första delen i Karin Wahlbergs roman Ännu finns det hopp. Del 1 i Lasarettet som serien heter. Den är riktigt intressant och det som nästan är lite läskigt, eller läskigt kanske det inte är men i alla fall.
Jag har i helgen varit uppe hos min dotter i Jönköping, och skruvat ihop möbler, hon hyr ett större rum med pentry medans hon läser..
Rummet är på 58 kvm och har en takhöjd på ca 5 meter, så det kräver lite möbler. På utsidan av huset hittade jag denna skylt.
Så när jag läser Karins bok om Epidemisjukhuset kan jag lätt se det framför mig, korridoren i dotterns hus har 4 meter höga dörrar med glas i. Kan nästan se läkarna och sjuksköterskorna springa i korridoren. Dotterns rum har nog varit en sjuksal.
Det är tur att gamla byggnader bevaras och himla skönt för studenter som får ett boende under tiden de studerar. 

fredag 13 september 2013

Bokbloggsjerka 13 – 16 september

Denna fredagsjerka handlar om att skriva böcker, så här lyder Annikas frågaOm du skulle skriva en bok skulle den i så fall utspela sig:

Jag tror inte jag någonsin skulle fixa skriva en bok då jag stavar som en kratta, men om Annika korrekturläser så kanske. Då kanske handlingen skulle utspela sig i, nej jag har faktiskt ingen aning.
Däremot är jag väldigt förtjust i deckare som utspelar sig i sjukhusmiljö.
Tänk dig en mörk kulvert på ett stort sjukhus och så hör du steg bakom dig.
Jag tänker på Lars von Triers Riket med Ernst Hugo Järregård, den var riktigt kuslig. Hua mig.
Därför är jag förtjust i Karin Wahlberg och Jonas Moströms deckare som utspelar sig i sjukhusmiljö.

Denna var mycket bättre

Det kom allt ett litet paket idag också, ja först åkte postbilen förbi men efter fem minuter kom han tillbaka och stoppade i ett paket.
Det var Ulrika Davidssons 5:2 kokbok, jag följer denna diet sedan en tid och lite nya och "normala" recept vore toppen.
Jag köpte Angela Dowden kokbok men det var knappt något recept som tilltalade. Hur är det då med Ulrikas bok?
Efter ha bläddrat i boken kan jag säga redan nu. Jag är NÖJD, enkla recept, tilltalande och nyttigt.
Tack till Tukanförlag för recensionsexemplar, jag återkommer när jag läst boken.
By the way läste på någon blogg att Ulrika och Paulun profilerade sig på oss tjockisar, tyckte bloggaren, liksom gjorde allt bara för pengar. Ulrika har alltid trott på GI och som ändå är stommen i de flesta recept, men jag återkommer när jag har mer kött på benen. 

torsdag 12 september 2013

Grattis Annika

Grattis Annika på födelsedagen. Hoppas du får en fin dag, men mycket böcker i paketen.
Kika in hos Annika, hon har en utlottning på böcker från Natur och Kultur.
Om lotten föll på mig, skulle denna vara intressant.

tisdag 10 september 2013

Idag fick jag hämta det

Idag fick jag ett sms att jag hade ett paket att hämta, det var min "lilla" beställning från Bokus.
Den femte vågen har jag varit sugen på länge, hoppas nu den är bra. Del 1 av Jo och Iris, vilken tjockispocket.
Nej nu är det dags att flytta runt möbler ett tag till, sen läsning. Stenträdet av Stefan Einhorn
Usch va mörkt det blir fort och värre blir det, fast då passar det bra med en deckare.

Belinda Bauer - Skuggsida - Ljudbok

Shipcott, en liten ort i England, ligger mörk i midvinter. Ett tätt sammanhållet samhälle där ingen främling rör sig obemärkt. Orten skakas ur sin trygghet när en äldre kvinna blir hittad mördad i sin säng. Byns polis Jonas Holly är chockad och förundrad: Hur har någon kunnat komma in, mörda kvinnan i hennes hem, och sedan bara försvinna utan att lämna efter sig ett enda spår?

Jonas finner sig själv åsidosatt när en slipad äldre inspektör tar ifrån honom hela utredningen. Är hans första mordutredning över innan den ens har börjat? Men hans egen roll i fallet visar sig vara långt ifrån över. En anonym bybo anklagar honom för mordet. Samma person tycks följa honom som en skugga, och känna till varenda steg han tar. När mördaren tar ännu ett försvarslöst offer, börjar en regelrätt förföljelse. Förblindad av paranoia, av rädsla för sitt eget liv, och av den evinnerligt fallande snön, ger sig Jonas ut på en desperat jakt. Men hoten upphör inte. Och inte morden heller. Hämtat från Bokus.

Jag har läst Mörk jord av Belinda Bauer och var inte så imponerad. Denna var dock snäppet bättre men fortfarande är de lite väl dystra för min smak. Handlingen, som utspelar sig på samma plats som Mörk jord, kryper sig fram i snigelfart. Jag fastnade för en av karaktärerna i boken, det var Jonas Holly som jag tyckte riktigt synd om. Dels för han hade det jobbigt hemma med sin sjuka fru och att han blev överkörd av sin äldre kollega. Så kom jag då till slutet, nej jag tänker inte berätta, dock kändes det som jag läst boken i onödan. 
BETYG 3

Elizabeth Wein - Kodnamn Verity

New York Times-hyllad roman för unga vuxna om andra världskriget.

Året är 1943. Ett brittiskt plan kraschlandar i Frankrike och en spion blir tillfångatagen och förhörd. Gömd i en lada väntar hennes bästa vän på livstecken. Under tortyr skriver den fängslade spionen Queenie ner allt hon vet om den brittiska underrättelsetjänsten. Men i takt med att bakgrundshistorien rullas upp, och vänskapen mellan henne och piloten Maddie beskrivs, så förändras också perspektivet. Är Queenie den hon utger sig för att vara, och vem skriver hon egentligen för? När det blir dags för Maddie att berätta sin del av historien faller bitarna på plats, och koden knäcks.

Kodnamn Verity är såväl en tragisk historieskildring som ett spännande spionäventyr, och samtidigt en fängslande utvecklingsroman. Om mod och styrka, vänskap och blodsband, och hur långt vi är beredda att gå för dem som står oss nära. Den kom ut på engelska 2012 och har hittills översatts till tio språk. Filmrättigheterna är sålda i USA. Hämtat från Gilla Böcker


När jag läste om denna boken tänkte jag, wow det är absolut en bok för mig. Jag som gillar läsa om andra världskriget och dessutom är lite intresserad av flygplan. Boken kom till mig fint inslaget, plus i kanten för det och jag satte igång och läsa. MEN något stämde inte, för det första tog det säkert 40 sidor innan jag kom in i boken. Även då tyckte jag den var småtjatig och inget som fick mig att läsa vidare. Nu har jag lämnat boken på nattygsbordet, halva är läst, kanske läser jag vidare senare. Eller så ser jag filmen,kanske var mina förväntningar för höga eller var jag inte på humör för denna typ av bok.
BETYG 2

måndag 9 september 2013

Tematrio - Tunnisar

Tema trio, som vanligt håller Lyran i taktpinnen och denna vecka ska det handla om tunnisar.
Berätta om tre minnesvärda tunnisar (kortromaner, långnoveller c:a 50-150 sidor)!
Denna bok är en fin liten berättelse, Rogers dotter dör plötsligt och han och hans fru flyttar till svärsonen för att hjälpa till med barnen. En och annan tår blev det men även en varm känsla i hjärtat. 127 sidor.
Anders Paulrud sista bok, då han har cancer och skriver in i det sista, trots svåra smärtor. 131 sidor.
Denna kommer jag ihåg för att många bloggare skrev att den var så bra och jag fattade inget. Själv tyckte jag inte alls om boken, men så är det ibland vi tycker olika. Tur det för annars hade det bara funnits en typ av böcker. 107 sidor.

onsdag 4 september 2013

Ny bok idag

Idag igen, fast denna gången var det ingen överraskning utan Booked boken.
Jag gillade verkligen layouten på boken, ja inte omslaget så mycket som inuti.
Det blev en rejäl hög med böcker som ska läsas i september och oktober och vem vet vad som trillar ner i brevlådan. Stenträdet av Stefan Einhorn vill jag läsa också.
Får jag tid över står dessa på tur. Men tyvärr ligger jag lite efter i läsningen och bloggandet. Först på tur att läsas färdigt är Kodnamn Verity, har läst halva boken men...ja recension kommer.