söndag 26 februari 2012

Peter Robinson - Roten till det onda - Ljudbok


Berättar vad som hände Banks innan succén EN OVANLIGT TORR SOMMAR

Det är en regning kväll i Eastvale, Yorkshire. En ung man påträffas död i en mörk, avsides gränd. Brutalt ihjälsparkad. Det tycks först röra sig om ett vanligt våldsbrott. Kommissarie Alan Banks och hans kollega Susan Gay får veta att offret, Jason Fox, hade öppet rasistiska åsikter och att han samma kväll råkat i gräl med några pakistanier. Fallet verkar nästan löst av sig självt och de tre misstänkta männen grips. Men när det visar sig att någon genomsökt Jasons lägenhet och rensat hans dator ändras bilden. Snart framkommer det även att Jason varit i sällskap med en annan man tidigare på kvällen. Vem är denne man och varför framträdde han inte när mordet blev känt? Frågorna blir alltfler, och eftersom det inte finns direkta bevis mot pakistanierna bestämmer sig Alan Banks för att släppa dem. Jimmy Riddle, Banks chef, är långt ifrån nöjd. Detta är ett känsligt fall som kräver smidig hantering och en snabb lösning. Gripandet av de tre pakistanierna tolkades som en rasistisk handling och nu beordras Banks att istället sköta sitt jobb från skrivbordet och låta kollegorna ta hand om arbetet på fältet. Banks är frustrerad över avstängningen, och när fler obehagliga fakta om mordoffret uppdagas kan han inte låta bli att ta saken i egna händer. Spåret leder rakt in i den nynazistiska organisation som Jason Fox var engagerad i, och ju närmare sanningen Banks kommer, desto mer skrämmande blir bilden av dess världsomspännande nätverk och makt. Men just när Banks tror sig ana lösningen upptäcker han något som ställer allt på ända. Något som kan kosta honom jobbet. Kopierat ur Bokus

Den var inte lika bra som tidigare böcker, eller senare. För denna kommer ju innan En ovanligt torr sommar. Handlar bland annat om skilsmässan från frun.Handlingen var lite svajig. Jag tycker ändå den var läsvärd.BETYG:

När tiden stannar lite


De ringde från dotterns skola strax innan elva i fredags och sa att hon svimmat och då slagit huvudet. Hon var inte kontaktbar så de hade ringt ambulans. Jag sa jag ska ordna vikarie och komma efter.Läraren lovade ringa och meddela vilket sjukhus. När man får ett sådant samtal, är det så att tid och rum stannar och inget annat är viktigt..
Efter en stund som kändes som en evighet ringde läraren tillbaka och sa att de tar henne till Värnamo. Jag skulle hämta upp andra dottern och son i Gislaved, och på väg in ringde de från ambulansen, de tar henne till Jönköping..

När vi väl kom till länssjukhuset Ryhov, letade vi upp henne på akuten,,efter det följde en lååååång väntan. Efter tre timmars väntan kom doktorn, undersökte henne och sa att hon skulle läggas in på Akutavdelningen.Lite väntan igen innan vi kom dit.Jag frågade om jag kunde övernatta men det gick inte, de har patienthotell men där var fullt..Ja ja tänkte jag hon klarar det kanske. Vid det här laget var jag rejält hungrig,,hade inte ätit en matbit sedan klockan sex på morgonen.(då jag dessutom glömde ta min blodtrycksmedicin)Så när de gav dottern kvällsmat passade jag på att gå upp och få något i mig,,gissa om jag var hungrig då.
Jag gick tillbaka till dottern efter jag ätit och tänkte förbereda mig för hemfärd,,men då blev hon ledsen. Jag pratade med personalen och till slut ordnande de så jag kunde sova över.Jag gick upp och köpte en bok till mig och lite fredagsgodis till dottern..Men va tiden går sakta på sjukhus..
Dagen efter fick vi i alla fall åka hem,,vilket var skönt.Det tror det var ett blodtrycksfall men ville vi skulle kontakta distriktsläkare efter några veckor.Då ska de göra en uppföljning och kolla det låga blodtrycket.

Stackars stora flickan som istället för en trevlig födelsedag fick denna oro och en mamma som inte var hemma..Men nu är allt som vanligt tack och lov, ja nästan. Efter inte tagit min blodtrycksmediciner känner jag mig lite underlig,men det går väl över.

torsdag 16 februari 2012

Mia Skäringer - Avig Maria - Ljudbok


Efterlängtad ny bok efter framgångssagan Dyngkåt och hur helig som helst

"Jag tror på förlåtelse. Jag tror på att kärlek är svaret på det mesta. Jag tror att igenkänning och humor ofta är det som förlöser oss. Och när du skrattar känner jag mig inte ensam för jag ser att du är som jag. Jag älskar det som är roligt och sorgligt. Fult och fint. Jag tänker aldrig välja. Ofta har jag blivit kallad överkänslig, men tänk om det är den som kallat mig så som faktiskt är underkänslig?

Den här boken heter Avig Maria. Morsan. Madonnan. Horan. Kvinnan. Människan. Går genom fulrum och finrum. Ibland naken, ibland jävligt påklädd. Den heliga Marian med tröjan ut och in som smygröker i fönstret när ungarna somnat, som vänder på strumpan så ingen på det viktiga mötet ska se att det gått maskor. Som går in i väggen och försöker ta för sig lite av luften i ett rum fullt av roliga män.

Men jag är ingen psykolog, jag har fullt upp med mig själv. Så vänta dig inga klokheter. Eller tips om hur man får ihop sitt livspussel. (Livspussel = Modernt uttryck skapat av stressade nutidsmänniskor. Betydelse: tusen dåligt sågade bitar som ska bli en stor grå elefant. Och jag får inte ens ihop till elefantjävelns röv!)"

Mia Skäringers förra bok Dyngkåt och hur helig som helst blev en stor framgång som hittills sålts i över 200 000 exemplar, och showen med samma namn har gjort succé landet runt. Med sin unika mix av humor och allvar, ärlighet och mod, har Mia hittat sin egen nisch. Nu kommer en ny samling av hennes bästa texter: krönikor från tidskriften Yourlife och delar ur bloggen. Roliga och sorgliga, alltid berörande. Kopierat ur Bokus

Denna bok var inte lika rolig som första boken, kanske inte meningen heller. Mia är otroligt rakt fram i sitt sätt och ärlig, men det jag älskar mest är nog hennes härliga dialekt och hennes ordval. Samt att hon håller fram sin mor som jobbat/jobbar som städerska.BETYG:

onsdag 15 februari 2012

Mia Skäringer - Dyngkåt och hur helig som helst - Ljudbok


"Jag är bara så trött på superdupermorsor, självuppoffring, martyrskap, husfridsknull och falska glättiga fasader. Jag längtar efter verklighet, sårbarhet, och magar med hudbristningar. Efter människor som vågar vara sig själva utan djupa klyftor mellan hur de känner sig och vad de verkligen visar upp. Efter nya Marior som av egen vilja och egen funnen kåthet vågar be sin Josef om helt egoistisk sex när lille jesusbarnet somnat. Mammor är väl också människor, eller? Sårbara. Svaga. Vilda och ömma. Känslor som kommer och går. Tänk om vi skulle våga vara oss själva en stund innan vi dör. Tänk om vi skulle fatta hur jävla vackra vi är.
Här är en bok med krönikor som jag skrivit i tidningen mama och delar ur min blogg som funnits i två omgångar. Kom nära."

/Mia Skäringer

När Mia Skäringer började blogga hade hon samma tanke som när hon skrev sina krönikor i tidningen mama: den skulle vara garanterat pumpsfri. Det vill säga "inga bilder på ett par snygga pumps jag såg i affären på väg till dagis". Resultatet har blivit en bok som är både rolig och allvarlig, tankeväckande och stark. Mia Skäringer bjuder på ett befriande öppet sätt in oss i sitt eget liv och delar med sig av sina erfarenheter, av skilsmässa, föräldraskap, nytt familjebildande. Dåligt samvete, prestationsångest och vacklande självförtroende. Hon krossar myten om superkvinnan som med ett glatt leende håller alla bollar i luften samtidigt, och önskar alla att ha mod att vara den man är och tänka mindre på att duga. Kopierat ur Bokus

Den här boken hade både humor och allvar, när hon pratar om sin son som har ADHD,då är det öppet och ärligt. Hon har många poäng i det hon "säger" och man känner igen sig. Jag har boken men valde att lyssna på den och det var bra för hennes värmländska är fantastisk. BETYG:

tisdag 14 februari 2012

16 böcker hittills

Det är faktiskt riktigt många,,förra året hade jag läst 16 böcker den 3 april..
Och många godingar kommer i vår..


Mina speciella favoriter är ju ljudböcker, då man kan städa diska och laga mat samtidigt,,dock inte baka..Även på Storytel kommer mycket..Och eftersom jag är ny medlem, har jag inte lyssnat igenom allt heller..

Det blir nog en bra vår med mycket motion samtidigt som jag lyssnar på böcker..

Hans Koppel - Kommer aldrig mer igen - Ljudbok


Mike Zetterberg bor med sin hustru Ylva och deras dotter i en villa strax utanför Helsingborg. En fredagskväll kommer inte Ylva hem som väntat efter jobbet. Först tänker Mike att hon tar ett glas vin med sina jobbarkompis men när hon fortfarande inte kommit hem nästa morgon blir Mike förbannad, hon är väl hos den där hon var otrogen med förra året men kunde väl åtminstone ringa!? Hela dagen går utan ett ljud från Ylva och så småningom inser Mike att någonting måste ha hänt henne. När han till slut anmäler sin hustru försvunnen riktas misstankarna snart mot honom själv. Vad ingen vet är att Ylva fortfarande är i livet, och hon befinner sig bara ett stenkast från sitt eget hem
Hans Koppel har skrivit en thriller som bryter mot de flesta svenska konventionerna i genren: Brottet sker direkt, vi vet vem som är den skyldige och ganska snart förstår vi även motivet. Ändå kan det knappast bli mer spännande att lyssna på!

Hans Koppel, den närmast kultförklarade pseudonymen, har beskrivits som både den bästa samtidsskildraren stilren och skruvad och som ett lyckopiller. Det spekulerades en del om vem Hans Koppel kunde vara och i samband med utgivningen av hans förra bok, Kungens födelsedag, avslöjade Petter Lidbeck att det är han.

Petter Lidbeck är en av våra mest etablerade och älskade barnboksförfattare och har fler utlån på biblioteken än fler utlån på biblioteken än t.ex. Guillou, Stieg Larsson, Kepler, Mankell, Marklund, Lapidus...
Petter Lidbeck är född 1964 och bor i Stockholm. Han kommer fortsätta att skriva barnböckerna i sitt rätta namn och sina böcker för vuxna som Hans Koppel. Hans Koppels böcker bör inte läsas av barn.Kopierat ur Bokus
Här var det spänning från sida ett, en riktig otäck liten historia.
Bra skriven med bådas synvinkel, jag sträcklyssnade..LÄS!. BETYG:

Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundqvist - Hungerelden - Ljudbok


Poliskommissarie Jeanette Kihlbergs arbete med att lösa fallen med de döda invandrarpojkarna avbryts när en framgångsrik företagsledare mördas i Stockholm, på ett i det närmaste rituellt sätt.
Flera märkliga detaljer gör att det ser ut som hämnd. Men, hämnd för vad?

Psykologen Sofia Zetterlund kopplas in för att bistå med en gärningsmannaprofilering. Ett arbete som blir problematiskt då de samtidigt inlett en kärleksrelation.

Jeanettes fortsatta sökande efter den försvunne Victoria Bergman leder inte bara till internatskolan i Sigtuna utan också till Danmark och händelser i det förflutna. Sofia Zetterlund försöker, parallellt med sitt arbete som psykolog, att hitta tillbaka till sitt rätta jag.

Hungerelden är andra delen i trilogin om Victoria Bergmans Svaghet. Precis som succén Kråkflickan innehåller Hungerelden överraskningar, halsbrytande vändningar och ett lika oväntat slut.Kopierat ur Bokus

Jag tyckte denna bok kändes lite upprepning av den förra, var inget nytt utan det körde på med nya mord fast likadana. Jeanette fattade fortfarande inte hur något hängde ihop.Och på slutet rördes alltihop till en sörja. Så man fatta ingenting.Kråkflickan var mycket bättre. Nu får man hoppas att Pythians anvisningar som blir nr: 3 är bättre. Kommer på Storytel 17/4.BETYG:

Love Love


Jag älskar Er Pauline, Hanna och Hampus

lördag 11 februari 2012

Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz - Jag är Zlatan Ibrahimovic - Ljudbok


Varför kom hon inte? Tyckte hon inte om mig längre? Det gick en minut, två, tre, tio minuter, och till slut pallade jag inte längre. Det var värsta förnedringen. Hon har säkert blåst mig, tänkte jag. Vem skulle vilja ha en date med mig? Och så drog jag därifrån. Jag skiter väl i henne, typ. Jag ska ändå bli fotbollstjärna. Men alltså, det var dummaste grejen. Tjejens buss hade bara varit lite försenad. Det var chaffisen som velat ta en cigg eller nåt, och hon kom dit precis efteråt och blev lika ledsen som jag. "

I "Jag är Zlatan Ibrahimovic" ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med sina egna ord berättar han om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona.

I Zlatans egen självbiografi får vi det rafflande spelet bakom klubbytena. Vi får en insyn i den absoluta toppfotbollen vi aldrig fått förut.Kopierat ur Bokus

Det har varit jättemycket prat om hans bok, mest positivt, så jag tänkte varför inte.
Jag hade ändå inga förväntningar men vad förvånad jag blev. Den var faktiskt jättebra, även om jag inte är intresserad av fotboll eller vet vad de olika ledarna heter. Min uppfattning om Zlatan har innan varit som en kaxig dryg typ, men här fick man kanske förklaringen. BETYG: