tisdag 31 mars 2015

Läser just nu

Dessa läser jag just nu, Vid fyrtio börjar livet har jag precis börjat på och I likets vänkrets har jag kommit halvvägs.
Fångad i Marbella lyssnar jag på.
Jag måste lära mig avsluta böcker inte börja på nya hela tiden.

måndag 30 mars 2015

Tematrio - Påsk

Så här skriver Lyrans noblesser 
idag på sin blogg.
Häxor? Godis? Deckare? Påskens händelser i Jerusalem? Något annat påskigt? I år är Påsktrion helt valfri, berätta om tre filmer, böcker, godissorter, traditioner ni på något sätt förknippar med påsken!

1. Påskpynt, gula dukar och massa kycklingar, det lyser upp efter en kall vinter,
OBSERVERA katten ingår ej i pyntet.
2. Påskmaten ägg, sill, ris och räklåda och lite potatisgratäng. Köttbullar och ett gott bröd, jag listan kan göras lång.
3. Påskekrim, Långfredag kommer jag nog stå vid spisen och Påskafton har jag bjudning men resten tänker jag ägna åt att läsa.
Ha en skön påsk.

söndag 29 mars 2015

Mikaela Bley - Lycke

En kall och regnig fredag i maj försvinner 8-åriga Lycke spårlöst från Kungliga Tennishallen i Stockholm. På TV4, ett stenkast därifrån, vill man vara först med nyheten - om inte annat, skapa nyheten - och kriminalreportern Ellen Tamm får uppdraget att följa fallet.
Ellen blir som besatt av sökandet efter Lycke, som ju längre tiden går känns alltmer hopplöst. Frustrerad över korrumperade poliser, de frånskilda föräldrarnas märkliga beteende och kollegornas gliringar, försöker hon kontrollera sina känslor och hantera situationen professionellt. Men fallet påminner henne alltför mycket om en liknande händelse, en händelse som ligger henne mycket närmare, och hon dras in i en härva fylld av familjehemligheter, lögner och svek som tvingar henne att konfrontera sitt eget förflutna.
Spänningsromanen Lycke är den första boken i serien om den egensinniga journalisten Ellen Tamm.
Hämtat från Lind och co

När ett litet barn försvinner även om det är en fiktiv kriminalroman så känns det hemskt, när man dessutom får reda på hur Lycke haft det innan med sin familj, ja, då blir man beklämd. Ellen Tamm har också något mörkt och mystisk som förföljer henne. Det får man också reda på senare i boken.
Jag tycker det är en bra debut, kanske inte upplägget är så originellt men jag gillar att det är en kriminalreporter istället för en polis.Ellen Tamm är en person man blir förtjust i , hon bryr sig och hon ger inte upp. Jag vill gärna läsa mer om Ellen Tamm. Betyg 3+
Inbunden
Språk: Svenska
Serie: Ellen Tamm
Antal sidor: 348
Utg.datum: 2015-03-20
Upplaga: 1
Förlag: Lind & Co
Medarbetare: Graves, Emma (form)
Dimensioner: 220 x 135 x 20 mm
Vikt: 508 g
ISBN: 9789174613490
Tack till Lind och co för Rec.ex

Anders Gustafson och Johan Kant - Singöspionen

Den 62-åriga kriminalinspektören Solbritt Andersson och hennes man Rune har förverkligat sin dröm och köpt en sommarstuga på Singö i Roslagen. Av en granne får de höra talas om Singömordet, som skett på den närbelägna marinbasen 1986, strax efter att Olof Palme mördades. Trots att anläggningen var välbevakad lyckades gärningsmannen försvinna utan ett spår, och mordet är ännu ouppklarat.

Under sin semester kan Solbritt inte låta bli att göra egna efterforskningar. Sökandet efter sanningen sätter igång hänsynslösa krafter, beredda att göra allt för att hindra henne. Hämtat från Bokfabriken

Detta är  ny deckarserie, Singöserien, med platsen förlag till en ö i norra Roslagen i nordligaste Stockholms län. Platsen verkar vara underbar men likt så många andra platser i Sverige går ingen säker längre. Här finns också en gammal marinbas, numera nedlagd (??eller??) och en dåtids och en nutidshistoria, varav nutidshistorien är den mer framträdande. Jag gillade den, huvudpersonen Solbritt fastnade hos mig, hon föreföll mig som mycket sympatisk. Dessutom fann jag handlingen genomtänkt och underhållande. Det kanske inte är någon deckare som sticker ut precis men jag skulle gärna vilja läsa en fortsättning. BETYG 3+
Inbunden
Språk: Svenska
Serie: Singöserien (del 1)
Antal sidor: 348
Utg.datum: 2015-03-05
Upplaga: 1
Förlag: Bokfabriken
Medarbetare: Olsson, Nils (form) / Sjöblom, Lisa (form)
Dimensioner: 230 x 162 x 28 mm
Vikt: 618 g
ISBN: 9789176290156
Tack till Bokfabriken för rec.ex

En smakebit på søndag

Man ser framemot helgen så mycket och så helt plötsligt är det söndag och den är nästan över. Tur vi har En smakebit på søndag för att förgylla den lite. Det är Mari från bloggen http://gronneskoger.blogspot.se/ som håller i det.
Jag läser nu, precis börjat, Vid fyrtio börjar livet av Stefan Åberg, det är författaren själv som kontaktat mig. Här är en utdrag:
Det känns igen ganska bra tycker jag, just nu i pollen tider vaknar man dessutom med klet runt ögonen och eftersom näsan täppts igen, lite lätt dregel också. Inte konstigt man är singel, vem vill vakna upp till det. Handuppräckning..............Nej tänkte väl det.
Ha en bra söndag

lördag 28 mars 2015

Mys och filmkväll igår och besiktning idag.

Igår skulle vi ha myskväll med film och god mat, jag gjorde Tacolåda, supergod med tacochips i. Sedan såg vi på film, Seventh son.
Den var inte så bra men kanske beror det på att jag fick en väldigt dålig nyhet strax innan.
Filmen är visst gjord från denna bok.
Filmen fick 4 stjärnor av 10 av mig.
Upp relativt tidigt idag och tvätta bilen, givetvis glömde jag ta bort antennen så det dunka till rätt bra i bilen.
Besiktningen gick bra, lite lampor var trasig och något slags skydd. Men annars var allt okey.
SKÖNT.
Nu ska jag surfa runt lite och kolla vad ni svarade på Bokbloggsjerkan.
Ha en go Lördag.

fredag 27 mars 2015

Bokbloggsjerka 27-30 mars

Wow, fredag och en fulltecknad helg, fredag filmkväll med kidsen, lördag besiktning, författarträff och bok-tjejträff. Så är det söndag kvar och då har jag tänkt påskpynta för nästa helg blir det kalas på påskafton.
Nu till frågan som vanligt finns hos Annika

Är det bara jag som kan bli ”sjukligt” förtjust i en karaktär i en bok eller på tv/film?

Njaa, inte så mycket nu som förr man är väl för gammal. Lite i Alan Banks Peter Robinsons böcker) men det har avtagit och lite i Silas Weir Mitchell (Grimm). Men det var värre förr Don Jonsson (Miami Viece) och Mel Gibson(Dödligt vapen). Mums.
Men jag tror jag har blivit för gammal som han säger i Dödligt vapen
                 
Ja det är väl bara önska en trevlig fredag.

onsdag 25 mars 2015

Kristina Appelqvist - Flickan framför muren

En omstridd tysk professor ska utses till hedersdoktor vid Västgöta universitet. Beslutet utlöser en storm av reaktioner bland medier och personal.
Då promotionshögtiden närmar sig ökar dramatiken eftersom universitetets rektor hotas till livet. Trots massiv polisbevakning slutar ceremonin i en oväntad mardröm.
När litteraturforskaren Helena Waller upptäcker att en nära kollega burit på en mörk hemlighet ger hon sig in i jakten på en samvetslös mördare. Sökandet i det förflutna för henne ända till Berlin och tiden före murens fall.. Hämtat från Piratforlaget

En omslag som lockar, bra upplägg med korta kapitel och olika delar. Det gör boken lättläst trots att den är på över 400 sidor. Jag tror hon jämförts med Agatha Christie och det kan jag faktiskt förstå, det är en riktig pusseldeckare. Och eftersom jag älskar Agatha så faller denna mig som handen i handsken. Jag är fast från första sidan och koppling till DDR gör det ännu mer spännande och mystiskt. Kristina lyckas verkligen i denna bok att skapa en intrig som både är trovärdig och inte innehåller en mängd villospår eller lösa trådar. Persongalleriet är kanske inte något spektakulärt men ändå trivsamt. Sammanfattning: En mysig deckare i bästa Agatha Christie anda. Jag vill absolut läsa nästa bok, när kommer den?
BETYG 5
Inbunden
Språk: Svenska
Serie: Helena Waller (del 2)
Antal sidor: 413
Utg.datum: 2015-03-18
Upplaga: 1
Förlag: Piratförlaget
Medarbetare: Scheutz, Sofia (form)
Dimensioner: 215 x 142 x 31 mm
Vikt: 704 g
SAB: Hc
ISBN: 9789164204479
Tack till Piratförlaget för rec.ex.

tisdag 24 mars 2015

Tisdagsutmaning: från chick-lit till chick-flick

                          
Jag brukar titta in till Kulturkollo på tisdagar och se om de har någon rolig utmaning. Denna vecka handlar det om Chick-lit. Så här skriver de;
Veckans tisdagsutmaning handlar om bok och film. Närmare bestämt chick-flicks. Såna där filmer som en kvinnlig publik attraheras alldeles särskilt av, och då menar jag inte 50 shades. Jag tänker på alla filmer med Meg Ryan, Hugh Grant eller Julia Roberts, eller klassiker som Dirty Dancing eller Notting Hill. Ni vet, riktig film.
1. Vilken är din bästa chick-flick?
Eftersom ni redan tagit upp Dirty Dancing som jag sett X-antal gånger så får jag säga; En officer och gentleman, men vem minns inte slutscenen när han kommer in i fabriken och hämtar henne. Musiken som spelas då är Up where we belong och man hör Joe Cocker hesa stämma.
Då grät jag i alla fall.
2. Vilken chick-lit tror du skulle bli en alldeles fantastisk chick-flick?
Jag har läst mest Marina Keyes, speciellt gillade jag Oväntat besök på Star Street ,men en som skulle göra sig bra på film är nog Marita Conlon_McKenna En liten hattaffär runt hörnet

Tematrio - Huvudstäder

Jag har tydligen missat Tematrion igår, måste ha somnat efter maten eller något.
Lyrans noblesser  är det som håller i Tematrion

Berätta om tre böcker som utspelar sig i olika huvudstäder!

Vi börjar väl i Stockholm närmare bestämt Stockholms stadshus och nobelfest.
Lizas böcker om Annika Bengtsson en sista ska visst komma till sommaren. Det ser jag framemot.
I Prag utspelar sig denna bok om Karou som är både spännande och annorlunda.
Nu flyttar vi till Paris där Patrick Süskind bok Parfymen utspelar sig där, det är en bok jag fortfarande idag kommer ihåg. Den är väldigt speciell och lite smått äcklig men bra ändå.

söndag 22 mars 2015

En smakebit på søndag

Söndag, vart tog helgen vägen? Inte fick jag speciellt mycket gjort heller. Jag läste inte så mycket jag hade tänkt. Nej, det måste bli mer ordning på helgerna.
Jag försökte sova lite längre men vid klockan halv åtta kom Simba och buffade på täcket och ville ha kel. Så vi låg kvar en stund och gosade.
Så frukost, danskt rågbröd är så himla gott. Boken jag läser nu är Kristina Appelqvist Flickan framför muren och den är så himla bra och spännande. En av universitets anställda har blivit mördad (Belinda) och Helena börjar tänka på döden.
Lite sorglig smakebit från mig idag och precis när jag ska skriva fler hittar du här så ser jag att Mari inte lagt in någon smakebit. Men nu har jag gjort allt klart så jag postar det ändå.
Ha en skön söndag.

lördag 21 mars 2015

Ibland blir det inte som man tänkt sig.

Jag hade tänkt mig en lugn skön kväll, laga lite mat när jag kom hem från jobbet (sent tyvärr) och äta den , givetvis. Sedan surfa runt bland bokbloggar. Istället fick jag besök av en liten sexårig kille, en släkting. Tänk om man hade hälften av den energin. Han är en så go och mysig liten pajk och vi träffas alldeles för sällan. Efter det blev det matlagning och när maten var framdukade hade dotterns pojkvän kommit. När vi ätit blev vi sittande och prata en bra stund och till slut började mina ögonlock bli supertunga, tror inte ens tändstickor hade kunnat hålla dem uppe.
Givetvis vaknade jag klockan sex idag fast det är helg, jag blir tokig...Låg kvar en stund och gosade under täcket med en bok.
Frukost bananpannkaka och jordgubbar, det är så himla gott.
Jag har givetvis varit inne och kollat på bokrean, hittade fler böcker jag ville ha men vill gärna att de blir någon slags slutspurtrabatt. Ska man vara ärlig behöver jag inte mer böcker men ni vet hur det är. Eller så får jag göra som min son säger köp en bok du verkligen vill ha istället.
Denna är jag jättesugen på, någon som läst?

fredag 20 mars 2015

Bokbloggsjerka 20-23 mars

Ja, då var det fredag IGEN denna vecka har gått i ilfart. Idag har jag sen stängning på jobbet vilket innebär att jag slutar ca 17.30 men sedan hemma väntar vin och räkor så då går det bra. Bild på det kommer på Instagram, följ mig gärna där egget61 heter jag. Idag är rockasockorna dagen, så här snyggt blev det.
Nu till Bokbloggsjerka hos Annika och denna vecka var det är Carola som funderat ut frågan.

Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar.
Jag började blogga för att hålla reda på vilka böcker jag läser, så först och främst är det ett egoistiskt skäl, men givetvis är det kul om andra läser också.
Genom att besöka andra bloggar får man en slags kontakt och ofta är det en klick som läser ungefär samma genre. Har någon lämnat en kommentar hos mig så brukar jag besöka dem och då har man några bloggar man ofta besöker. Så tillkommer lite andra men genom att vissa uppskattning för sina kommentarer så ökar de chansen att de kommer tillbaka.
Så är Bokbloggsjerka, En smakebit, Lyrans tematrio och Kulturkollos tisdagsutmaning en chans att få nya läsare, så har jag hittat nya bloggar. 
Så drivet, ja det finns där, älskar blogga. Har tre bloggar min bokblogg, min matblogg och jobbets blogg.
                  
Ha en superskön helg och hoppas ni slipper detta dilemma.

onsdag 18 mars 2015

Tisdagsutmaning är fotoutmaning: Hur firar du vårens ankomst?

Jo, jag vet en hel dag för sent men jag har goda skäl varför jag inte kunde igår.
JAG LÄSTE.
En av de saker som är vår för mig är när vaktmästaren sopar skolgården.
Och när man hör glada tillrop och skratt på skolgården. Jag blir så glad. :)
En annan sak som är underbart med våren är att man kan flytta ut, sitta i vilstolen eller hängmattan och läsa bok. I love it.

måndag 16 mars 2015

Tematrio - Vilja läsa böcker

Ja, då var måndagen avklarad, en lång dag för mig på jobbet och slutar sent. 
Tematrio och som vanligt håller Lyrans noblesser i taktpinnen.
Så här skriver hon denna veckan; 

Hur mycket jag än läser finns det massor av böcker jag inte läser! Hjälp en sån hemsk tanke, tänk om jag missar något bra. Dessutom finns det vissa böcker jag går omkring och känner att jag vill läsa, men av olika anledningar inte får till det. Berätta om tre böcker ni skulle vilja läsa!

Jag vill läsa ALLT.
Okey jag ska begränsa mig. Jag har ofta tänkt jag ska läsa mer klassiker.
Denna skulle jag vilja läsa. (Har den ej)
Denna fick jag i julklapp och den vill jag verkligen läsa.
Den sista boken är en jag vill läsa igen men vet inte var jag ska hitta den. Den handlade om kollisionen mellan Andrea Doria och Stockholm 1956. Den var skriven som en skönlitterär bok men med fakta som stämde. Om händelsen kan ni läsa här.
Är det någon som vet vad boken heter så skriv gärna det i kommentarer.
Ha en skön måndag.

söndag 15 mars 2015

En smakebit på søndag

Då var det söndag och dags för lite smakebitar, titta in här för ännu fler. 
Jag läser just nu bland annat Singöspionen av Anders Gustafsson och Johan Kant. Det jag inte visste är att Singö är en ö i norra Roslagen i nordligaste Stockholms län,Tänk vad man lär sig av att läsa böcker. På bilder på nätet ser det verkligen vackert ut.
Det är också en del av ett militärt område och där utspelar sig dåtidshistorien i boken.
Här är ett smakprov på vad som är upprinnelsen till hela historien.
Vi har haft Melodifestival och vem vann jo Mums Måns. Grattis!
Ha en trevlig söndag.

lördag 14 mars 2015

Dagen efter

Det var så himla trevligt igår på menyn stod;
Tunnbrödsrullar med skinka och sambal olek
Renskavsgryta med ris eller matvete och sallad.
Chokladpaj med len kola
Jag trodde aldrig att 7 tjejer kunde låta så, hihi.

Men att vakna upp idag med ett berg fullt av disk var helt klart mindre kul men det gick rätt fort att stöka undan.
Ikväll ska vi heja på Måns men innan dess tänker jag surfa runt och kolla vad ni skrev på Bokbloggsjerkan igår.
Ha en trevlig lördag.