tisdag 31 oktober 2017

Veckans topplista v. 44 – Skräck (och annat otäckt)

Jag har jobbat hela dagen varit på återvinningsstationen, handlat, lagat mat och tvättat. Men nu äntligen kan jag sätta mig ner och kolla vad det är för topplista denna vecka.
Vätten av Mikael Strömberg är så himla läskigt spännande att jag fick pausa ibland för att inte hjärtat skulle stanna. Tyvärr fick jag inte hans nya bok av Lind&Co men den är säkert spännande också.
Färjan av Mats Strandberg tror jag att de flesta håller med om är en läskig och skrämmande bok.
Zombiefeber av Kristina Ohlsson tyckte jag var superskrämmande trots den är för barn.
Djupgraven av Camilla och Viveca Sten var också en riktigt spännande och kuslig bok.
Parasitus av Christian Johansson sjukt läskig bok som ger dig riktigt kalla kårar.

Författarbesök på biblioteket av Jo Salmson

Jo Salmson var idag på författarbesök på vårat bibliotek så vi gick ner med fritidsbarnen. Vem som skulle följa med dem var rätt självklart, jag så klart.
Hon var superduktig på att fånga barnen till och med 6-ådringarna satt trollbundna.
Givetvis blev jag jättesugen på att läsa hennes böcker också, jag har ju INGA andra att läsa.

En blåsig helg med lite kultur och god mat.

Jag gosade ordentligt med Shanti som jag skulle lämna i två dagar.
Meningen var att vi skulle åka över till Louisiana men tyvärr blåste det så mycket, att vi inte riktigt vågade. Så det blev Dunkers Kulturhus istället.
Jag ville gärna ha med mig en hare hem men tyvärr var det lite trångt i bilen.
Här ser ni min nya julgran helt i glas, snygg va?
Fina ballonger av glas.
Riktigt häftigt.
Sifferrummet i rosa toner.
Även denna i glas, vad det är? Gissa ni.
Lite mat är inte fel, fish and chips, mums.
Det blåste riktigt kraftiga vindar.
Kallt som attan var det men roligt hade vi. På kvällen blev det trerätters på hotellet.
På hemvägen efter sightseeing i Råå bestämde vi oss för att äta på Orangeriet.
Pulled pork med chilisås och klyftpotatis. Helt okej mat. 

torsdag 26 oktober 2017

Helgfrågan v.43

Sista helgen innan läslovet som det numera heter, jag gav ut läslovslappen till barnen idag. Men eftersom jag jobbar på fritidshem är jag inte ledig på lovet om jag inte ber mig ledig, vilket jag gjort måndag och torsdag.
Nu till helgen ska jag åka till Danmark och gå på museum, får ta en snabbkurs i danska.
Detta för mig till veckans helgfråga:

Läser du böcker på något annat språk än svenska? 
Jag gör tyvärr inte det men har tänkt jag skulle läsa någon deckare på engelska.

En helt gäng med faktorer har gjort att jag inte läst så mycket jag tänkt de senaste månaderna.
Bonusfråga: Hur många böcker tror du att du hinner läsa tills du svarar på Helgfrågan nästa vecka?
Jag hoppas jag hinner läsa ut två böcker.

Hett i hyllan #29

Torsdag och dags för lite Hett i hyllan som Bokföring enligt Monika håller i:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Angéle Lieby En enda tår det är en bok jag köpt för jag tyckte handlingen verkade så intressant.
Angèle Lieby kommer till sjukhuset med huvudet i ett skruvstäd så känns det i alla fall. Migränattacken är värre än något annat hon har varit med om. När hon vaknar nästa gång, utan huvudvärk, är det med känslan av att inte kunna andas. Hon ser ingenting, hon kan inte röra sig, hon kan inte tala. 

Snart förstår hon att alla runt henne är övertygade om att hon är hjärndöd. Hon hör en läkare tala om för familjen att det är dags att stänga av respiratorn och planera för begravning. 

Och hon kan inte protestera. 

Men en dag när hennes dotter kommer in i rummet rinner en tår nerför Angéles kind, och plötsligt förstår alla att hon fortfarande lever.
Den låter oerhört intressant.

tisdag 24 oktober 2017

Veckans topplista v. 43

Jag sitter här och fryser, det är väldigt kallt ute och även inne, det värmesystem vi har är inget bra alls. Men nu är massa ljus tända och kanske kan Veckans topplista göra mig varmare som vanligt är det Johannas Deckarhörna man ska kolla in för att få reglerna.
Denna vecka gäller följande;
Idag hade jag tänkt att topplistan skulle ta oss med till de aningen exotiska böcker som utspelar sig på platser vi inte läser om så ofta. Idag letar vi oss bort, mot det okända. Till främmande länder, under ytan eller ut i rymden – det blir spännande att se var vi landar. 
Väldigt annorlunda barnbok med originella illustrationer.
Jösses vilken häftig värld de kommer till och vilka häftig varelser.
Denna är sjukt spännande och ja mannen bor på en väldigt konstig plats.
Detta är en riktigt trevlig fantasybok och Hinsides är den andra världen.
Detta är en underbar fint tecknad serie där det kommer till en helt magisk och annorlunda värld.
Det är väl bara att försöka hålla ut.

Nyfiken på

Jag är faktiskt väldigt nyfiken på denna bok.
Eftersom tjejen är ifrån samma ort som jag bor på vore det lite kul att läsa boken.
Handling:
Emilia var aldrig nära vän med Theresia, tjejen som blev påkörd av tåget förra våren. Det var en fruktansvärd olycka och hela skolan är i sorg. Men Emilia kan inte skaka av sig känslan av att det är något med Theresias död som inte stämmer. Hennes farhågor går dessutom ut över den nya vänskapen med Theresias bror Viktor. Emilia har aldrig riktigt blivit sig själv sedan olyckan och ingen av hennes vänner förstår varför hon har förändrats så mycket eller varför hon känner sig så obekväm runt Viktor. De vet inte att Emilia bär på en hemlighet angående Theresias död. Den ligger som en mina inom henne som bara väntar på att sprängas. Men sanningen innebär förödande konsekvenser.
Lite om Emma;
Emma Johansson föddes 1991 och bor i Anderstorp, i Småland. Där jobbar hon som kantpressare inom metallindustrin. Böcker har alltid varit hennes stora intresse och Papperssjälar är hennes debutroman. 
Visst låter det bra.

måndag 23 oktober 2017

Camilla Davidsson - Sånger i skymningen

Två år efter den livsförändrande pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela har Emma lyckats bryta sig ur ekorrhjulet och lagt det mesta av sitt emellanåt destruktiva
beteende bakom sig. När vi möter henne i Sånger i skymningen har hon just lämnat Fårö efter en sommars arbete på Solgården. Att driva ett pensionat var långt jobbigare än hon väntat sig och hon bestämmer sig för att återigen pilgrimsvandra i Spanien, dels för att få en smula lugn och ro, men även för att få rätsida på tankarna kring Olle, den tjugo år äldre läkaren hon är kär i. De har spenderat sommaren ihop, men undvikit det viktigaste samtalsämnet av alla – frågan om barn.

Pilgrimsvandringen blir inte alls som Emma föreställt sig och en dag får hon ett oväntat samtal hemifrån. Hennes mamma har fått en stroke och ligger på sjukhus med svåra men. Emma lämnar motvilligt Spanien med huvudet fyllt av frågor. Får man vara arg på en svårt sjuk förälder? Kommer mamman att dö? Kommer hon att sörja eller bli lättad i
så fall? Deras relation har varit allt annat än enkel och de har inte setts på närmare två år. Inte minst undrar hon hur det ska bli med Olle – ska de lyckas hitta en framkomlig
väg i barnfrågan, eller har de nått vägs ände?

Sånger i skymningen är den fjärde fristående delen om den unga storstadskvinnan Emma och hennes sökande efter kärlek, lycka och meningen med livet. Det är en
bok om sorg, skuld, förlåtelse och revidering av minnen, men även om barnlängtan, att våga ge sig hän och att vara sårbar. Boken är inspirerad av Camilla Davidssons erfarenheter hur det är att förlora en förälder som man har en komplex relation till och svårigheterna i att bilda familj med någon som redan har barn. Hämtat från Bladh by Bladh

Hur valde du ut denna bok/ljudbok? Vad är det för slags bok/genre/typ? 

Jag fick förfrågan av Camilla om jag ville läsa den och på Lördagen på Bokmässan hämtade jag den. Då fick jag även träffa Camilla Irl, hon verkade jättetrevlig och rar.

Hur är själva layouten? Textstorlek? Omslag? Bilder? Uppläsare?

Jättefint omslag och bra textstorlek

Hur var språket? Lättläst, målande m.m Uppläsningen? 

Bra lättförståeligt språk.

Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt? 

Nej, ingenting.

Vad gillade du med boken?

Denna bok började med en vandring i Caminon och den är så underbart beskriven. Trots att hon kanske inte denna gången träffade lika många udda personer. Men man blir helt klart sugen. Tyvärr fick hon avbryta eftersom hennes mor blev sjuk. Det var en hel del i boken som handlade om hennes terapisamtal med Carsten som verkar vara en klok människa. Det jag gillar mest är faktiskt hennes vandringar, det är som jag är med där i hennes ryggsäck och ser allt. Så tycker jag att Olle och hennes kärlek verkar fantastisk, han är supergullig och de gör underbara saker tillsammans. Man kan förstå hans dubier och även hennes längtan efter barn. Det är ingen lätt nöt att knäcka men kärleken övervinner allt, eller?

Vad var mindre bra? Var det några ställen som var tråkiga? Hoppade du över några ställen? 

Jag tyckte vissa partier var jobbiga att läsa då jag kände igen mig, även om det inte alls var samma för mig.

Hur är karaktärerna? Vilka är huvudfigurerna? Har du någon favorit bland dem?

Emma har man tagit till sig genom böckerna och klart hon är favoriten men jag kan nog tänka mig en Olle jag med. Han verkar störtskön.

Hur var beskrivningarna i boken? Miljön och personerna m.m

Beskrivningar är underbara, jag får verkligen bilder framför mig. Hur det ser ut på platser hon besöker alltifrån Fårö till Caminon.

Vad var annorlunda med denna boken?

Jag tyckte denna var den sorgligaste i serien. Man borde få näsdukar medskickade.

Vad kunde gjort boken bättre?

Nej, det vet jag inte.

Skulle du vilja läsa mer av författaren?

Nu är ju serien om Emma slut och jag tvivlar starkt på att det kommer en femte del.
Fast man vet aldrig där finns saker man undrar över. Blir Emma med barn? Gifter sig Olle och Emma?

Sammanfattning.

En feelgood med både hjärta och smärta och hjärna. Brygg lite kaffe/te, tänd några ljus och sätt dig i fåtöljen och läs och njut. För det här är en fempoängare.

Vad ger du boken för betyg?

BETYG 5
Format Inbunden
Språk Svenska
Serie Fjärde boken om Emma
Utgivningsdatum 2017-09-27
Förlag Bladh by Bladh
Dimensioner 220 x 150 x 30 mm
Vikt 499 g
SAB Hc
ISBN 9789188429384
Tack Camilla och Bladh by Bladh för rec.ex
Köp boken på Bokus eller Adlibris eller Cdon

Tematrio - #Metoo

Måndag och första arbetsdagen avklarad 😊 men jag har ett jobb jag trivs med så ska inte klaga. Men skönare vore sitta under en palm och läsa en god bok istället för vara ute i snålblåsten. Lyrans noblesser skriver så här denna vecka;

Det undgår väl ingen att mängder av kvinnor, och en del män, tröttnat på sexuella trakasserier, sexuellt våld och kränkningar. Och temat förekommer givetvis i många romaner. Berätta om tre romaner som gestaltar sexuellt våld/kränkningar!

Såld av Natasja . T och Vera Efron är bland de ruskigaste böcker jag läst om övergrepp.
Denna bok handlar om en tjej som blir utsatt för sexuella övergrep av sin bror.
Skrämmande läsning.
Katarina Wennstam har skrivit en hel del böcker om mäns våld mot kvinnor, de är både spännande och skrämmande.
Numera försöker jag undvika dessa typer av böcker man blir så illa berörd, men en Katarinas senaste måste jag läsa.

söndag 22 oktober 2017

En smakebit på søndag

Söndag och tyvärr sista dagen på helgen och sedan väntar en lååång vecka, men nästa helg ska bli så kul.
Här nedan väntar en annorlunda smakebit ur denna barnbok som vi fick som en överraskning.
Det är så fina illustrationer i boken så det får bli smakebiten.
Nu ska jag väl fortsätta att fixa och dona.
Fast här får jag nog vänta på lite hantverkare.
Ha en skön söndag.

torsdag 19 oktober 2017

Helgfrågan v. 42

Otroligt men sant, det är torsdag igen och det innebär fredag imorgon och HELG.
Tid för att stressa av lite kanske.
Men först en liten HELGFRÅGA;
Vad tycker du en bra recension ska innehålla?
Bonusfråga: Många unnar sig något extra när det är helg, antingen kan det vara lite vin, extra god mat eller ett bad, ja, ni förstår vad jag menar.
Vad brukar du unna dig när det är helg?
För egen del tycker jag ett glas vin till maten är väldigt gott.
Eftersöker vinnaren i förra Helgfrågan

Hett i hyllan #28

Dags för lite hettingar som Bokföring enligt Monika håller i så här skriver hon;
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Jag håller på att städa i sovrummet och rensa mina nattygsbord, där hittade jag en trave med böcker. Bland annat denna:
Handlingen:
Två pojkar växer upp i samma hus i centrala Rom. Guido bor högst upp i högborgerlig miljö och Costantino bor i portvaktsbostaden på gatuplan med robusta arbetarklassföräldrar. Pojkarna utvecklar mot alla odds en kärleksfull vänskap som under tonåren leder till sexuell attraktion. Allt blir plötsligt väldigt komplicerat. De drar sig undan från varandra och lever under många år konventionella familjeliv i olika länder. Men så träffas Guido och Costantino åter som vuxna och upptäcker att åtrån och kärleken från tonåren finns kvar och deras relation blommar upp på nytt, än starkare. Komplikationerna blir stora när de försöker leva ut kärleken och samtidigt bevara sina respektive familjeliv med fruar och barn. Insatserna ökar efterhand och till slut tvingas de göra svåra val som en oförstående omgivning inte är beredda att acceptera, vilket leder till en traumatisk katastrof.
Jag tycker inte det låter som en bok jag skulle gilla men har sett flera bloggar som gett den bra kritik så man får nog försöka.