söndag 31 juli 2011

Yvonne Hirdman - Den röda grevinnan - Ljudbok


"Min mamma är grevinna, sa jag i det snoriga Hökarängen, till de inflyttade ljushåriga ungarna från Norrlands skogar. Inte undra på att de gav sig på mig.

Men hon var faktiskt grevinna, min mor. Fru Charlotte Hirdman hade ett hemligt, kringflackande liv bakom sig innan hon blev vår »utländska« mamma i Hökarängen.

Länge visste jag inte mycket mer. Och så dog hon, hux flux innan hon kunde få bli människa för en, en människa man ville veta mer om.

Min mor föddes i efterskalvet av den första ryska revolutionen i Estland, då Tsarryssland. Familjen flyttade till Österrike-Ungerns allra östligaste gränstrakter, där hon levde sin barndom under det första världskriget, med östfronten hotande nära. Hon gifte sig med en urfattig baltisk greve, Alexander Stenbock-Fermor och levde det vilda livet i Berlin under de sista åren av Weimar-republiken, innan Hitler kom till makten. Hon förälskade sig i en kommunist och flydde med honom till Moskva via Zürich. Och hon var en av de få som lyckades komma ut ur Sovjetunionen innan den stora terrorn slog till på allvar, i början av 1937.

Min mammas liv utgör en liten del av den europeiska mellankrigstidens historia. Alltid där ljuskäglan svepte fram. Ofta i mitten. Därför vill jag berätta den här historien för er." Yvonne Hirdman

I Den röda grevinnan målar Yvonne Hirdman upp sin mammas liv. Varsamt bygger hon, bit för bit, upp berättelsen med hjälp av dagböcker, brev, skilsmässodokument, Kominterns kaderakter, den danska säkerhetspolisens material, samtida romaner, biografier, foton och vykort. Den röda grevinnan är en fängslande biografi över Charlotte Hirdmans ovanliga och fascinerande liv. Det är en kvinnas historia och Europas. Kopierat ur Bokus

Glitter Graphics | http://www.graphicsgrotto.com/
Jag gillar normalt böcker som handlar om världskrigen, men här slutade jag vi kapitel 5.
Hennes sätt att skriva tilltalar mig inte, det är som hon sitter på arbetsrummet och spekulerar.
Och så en massa namn på personer och orter, rena virrvarret till slut.
Varför hon dessutom ska läsa upp den själv, hon har en sövande röst,,BETYG:

lördag 30 juli 2011

Höstens böcker


Kommer ni ihåg Petra Wester, en advokat i Stockholm med sommarhus i Österlen, Anna Bovallers tredje bok om henne.Utkommer 15/8-11

Palm´s andra bok om rättsläkaren Ella Andersson, utkommer 29/7-11??

Denna deckarduo´s andra bok utkommer 15/8-11

Så har vi då Läckberg, hennes åttonde, man får hoppas den är bättre än den förra.Hennes sambo/man(är de gifta) utkommer också med en bok "Coola pappor 21/9-11.Flitig familj..

En överraskning förra året var ettan, hoppas tvåan blir lika bra.6/9-11.
Inget omslag finns Stefan Tegenfalk-Den felande länken 20/9-11

Samma dag utkommer dessa två böcker, Johan Theorin har visst bytt miljö, synd tycker jag
Utkommer 29/9-11

Peter Robinson utkommer 6/10-11 men handlar om det som hände innan En ovanligt torr sommar..

28/10-11 utkommer Keplers tredje bok,,hoppas den blir lika spännande som förra

10/11-11 utkommer åttonde boken om Claes Claesson, ni som inte läst de övriga, gör det..
Liza Marklund ska komma ut med en bok som ska heta "Du gamla du fri", men något omslag finns inte än
Säkert har jag missat några böcker men detta är i alla fall vad jag ser framemot

torsdag 28 juli 2011

Sofie Sarenbrant - Istället för dig


Det har gått sexton år sedan en gravid kvinna försvann i sommaridyllen Brantevik. I dag är fallet nedlagt sedan länge fastän ingen egentligen vet vad som skedde den där fruktansvärda sommarveckan.
Men en person har inte glömt och mer beslutsam än någonsin beger hon sig till Brantevik för att äntligen finna svaren på sin familjs mörka hemlighet ... Kopierat ur Bokus

För att läsa denna bok krävs nästan att man läst ettan, fast hon fräschar upp det som hände i ettan på ett bra sätt. Jag sträckläste denna bok,,så himla bra alltså.Ettan var bra men denna är nog ännu bättre, skulle vara kul om det blev film.BETYG:

Mari Jungstedt - Det fjärde offret


En stilla sensommarmorgon begås ett väpnat rån mot en värdetransport i den slumriga idyllen Klintehamn på Gotlands västkust. När polisen letat sig fram till det ödetorp dit rånarna flytt hittas en av dem kallblodigt mördad.
Kommissarie Anders Knutas letar efter samband i det förflutna samtidigt som han försöker hålla tillbaka sina allt starkare känslor för kollegan Karin Jacobsson. Journalisten Johan Berg söker svar bland Gotlands motorcykelklubbar och dras in i ett livsfarligt spel, alltmedan risken ökar att gärningsmannen slår till igen.
Kopierat ur Bokus


Glitter <span class=
Detta är den nionde boken om Knutas och hans gäng. I denna bok håller han på vippen att få ihop det med poliskollegan, fy på sig.Handlingen i boken är bra men kanske att persongalleriet skulle fräschas upp med någon ny person. En kille till Karin så hon slipper stöta på Knutas.BETYG:

Marianne Cedervall - Spinnsidan - Ljudbok


Tänk att det ska behöva hända så mycket i den lilla socknen Kajpe Kviar!

Väninnorna Mirjam och Hervor, som är tillbaka på Gotland och har tänkt ägna våren åt läsning, örtletande och trädgårdsskötsel, upptäcker snart att inget är som vanligt. Bonden Sylve är långt ifrån sitt forna jag efter olyckan och Mirjam får dåligt samvete varje gång hon ser honom. Dessutom är det något som inte stämmer med de nya grannarna, den till synes hjälpsamma Kajsa och den tysta, ensamma pojken Emanuel. Och vad är det med alla karlar? Både bror Aron och den nyfunna vännen Bosse håller på att deppa ihop fullständigt. Till råga på allt har Mirjam polisen inpå knuten, som påminner henne alltför väl om den där sommaren då de tre direktörerna gick och dog.

När så Hervor får en ovälkommen syn i skogen inser både hon och Mirjam att de återigen har en del att ta itu med. Kopierat ur BokusGlitter <span class=Denna bok ska definitivt inte läsas, den ska lyssnas på. Jag bara njuter av de härliga dialekterna, nästan så man glömmer bort handlingen. Boken började lite tunt men jobbar snart upp sig. Underbar feel good bok..BETYG:

Ann Rosman - Porto Francos väktare - Ljudbok


Porto Francos väktare är den våldsamma berättelsen om Marstrands tid som frihamn. Tiden är sent 1700-tal; kapare, smugglare och mördare härjar ostört.

En ung kvinna stiger iland i Marstrands hamn en septemberdag 1793. Håret är kapat under mössan, hennes bröst är lindade och byxorna hänger löst på den gängliga kroppen. Runt omkring myllrar det av liv; sjömän på skeppen, handlare, brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Hennes enda hopp står till att de ska ta henne för en man, att hon ska hitta arbete och någonstans att bo.
Att hon inte ska tvingas åka tillbaka.

220 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Men att identifiera de två döda visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda man kan säga med säkerhet är att de har legat i mossen länge. Väldigt länge.
Trådarna leder Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia, och sakta men säkert nystas en osannolik historia upp. Kopierat ur Bokus

Äntligen en ny deckare av Ann Rosman, jag gillade verkligen hennes två tidigare. Denna deckare är nästan ännu bättre än de tidigare.Som det ofta görs i svenska deckare nu, går en historia i nutid och en i dåtid och ofta är historien i dåtid inte lika bra. Men Ann Rosman historia om Agnes och hur hon flyr hemmet, är nästan bättre än nutidshistorien. Kanske skulle Rosman skriva historiska deckare??
BETYG:

ÖLAND del 2


Hur var vädret på Öland denna vecka, jo det var lite blandad kompott men mestadels uppehåll med solglimtar. Vi fick i alla fall en dag vid stranden, fler hade varit önskvärt.
Vi var ute på promenader, för att komma till havet gick man en liten väg och svängde sedan av på en stig.

Det gick jättefint att komma ditt när barnens faster var med. Dagen efter skulle jag själv försöka.....

Jag och min dotter gick och gick, till slut kom vi upp på en höjd..Nu kommer havet sa jag till dottern..Visst såg vi havet,,,typ hundra meter därifrån..Vilket fint lokalsinne jag har va?

En dag var vi inne i Borgholm och kollade lite, jag shoppade två kylskåpsmagneter,,,wow..
Vi åt på Wilma´s, jag tog kycklingspett,,jättegoda.När vi gått kom de fram en annan "gäst" och ville kalasa på vår mat.

När vi skulle åka hem därifrån,,hittade vi givetvis inte bilen. Vi var som tre yra höns(de andra hade åkt före),,Gud vad vi gick och rätt som det var när vi spejade,,,stod bilen rakt framför oss.

Till Kalmar var vi två gånger, en gång åkte vi till Giraffen, ett köpcentrum, där shoppade vi lite.Jag köpte en väska och en skitsnygg scarf, de hade en dökul affär som hette Tiger med massa billiga saker.
Vi handlade mat på Ica MAXI, där vi också hälsade på min systers pojk, han jobbar där på sommaren.
Andra gången vi var i Kalmar var sista kvällen, då åt vi på en grekisk restaurang. Då åt jag en riktig god grekisk burgare med klyftpotatis,,mums. Plus ett glas gott vitt vin, dumt att jag inte kollade namnet.

Fint vattentorn har de i Kalmar. Om jag kommer till Öland igen, skulle jag vilja till Långe Eric om jag så ska åka själv och mer promenader i Kalmar som blivit en sådan mysig stad.
(Var här mycket när barnen var små)
Söndag middag lämnade vi Öland med en tår i ögat, det har varit en underbar vecka, framför allt lärt känna släkten mycket bättre..

onsdag 27 juli 2011

ÖLAND del 1


Starten gick söndagen den 17 juli klockan 12.00, bilen var packad till bristningsgränsen.Men vi fick plats i alla fall det var viktigaste.

Min dotter var kartläsare och jag körde,man passerar t.ex Växjö och där gäller det att hitta rätt väg sen.Jag kanske nämnt det tidigare, men jag har ett fruktansvärt dåligt lokalsinne..
I Växjö hade vi tänkt äta på McDonalds,,men givetvis passerade jag den infarten,,nästa McDonalds är i Nybro...Kurr kurr i magen

I Nybro var det tjockt med folk på McDonalds,,men vi fick en plats i alla fall. Jag tog en kyckling med massa frityrsmet på(den spökade i min mage länge efter).Dottern bjöd på glass efter,,sådan där smarties, glassen är väldigt god faktiskt.När jag tog detta kort, stack min dotter fram huvudet som den linslus hon är...MEN hon var inte den enda linslus,,hehe

Efter ett antal timmar passerar vi Ölandsbron, den är helt magnifik,,fast lite läskigt att åka.
Speciellt när man ska upp på det högsta,,

Färden gick vidare på Öland en liten bit, tills vi kom till Rälla där vi skulle bo.Det var ett rött hus med vita knutar.Det var väldigt fräscht inuti.

Döttrarna sov i garderoberna, ja de var faktiskt enormt stora.Jag och sonen sov i vanliga sängar i sovrummet, som låg på andra våning.

I samma hus skulle också barnens Farbror med fru bo, de hade även med sig hunden Mysan som Hanna tyckte jättemycket om. Här har hon lite dragkamp med vovven.(Kanske trodde Mysan hon var en tjur).

Det var en fin altan där man kunde sitta och inta sin frukost eller lösa korsord.
Eller läsa, jag hade med mig tre böcker, men det blev inte många blad lästa. Vi umgicks med släkten istället och det var så himla kul.
Ha det gott