lördag 30 juni 2018

Sofie Sarenbrant - Syndabocken

En inbrottsvåg drar genom Bromma och tjuvarnas metoder blir allt värre. När ett mord på en tonårspojke skakar idyllen kopplas Emma Sköld in på fallet. Allt pekar på ett villainbrott som har gått snett.

Misstankarna riktas mot familjens städerska som hittade offret. På forumet Brommavännerna sprids hatiska fördomar om henne och utländska gästarbetare. Men när fler personer hittas döda tar Emma saken i egna händer, och försätter därmed sig själv och andra i livsfara.
Syndabocken är den fristående sjätte delen i den omtyckta serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Det är en fängslande samtidsdeckare om lögner, hämnd och dysfunktionella familjer. Hur väl känner du egentligen ditt eget barn? Hämtat från Bookmark förlag

Hur valde du ut denna bok/ljudbok? Vad är det för slags bok/genre/typ? 

Jag har läst de tidigare i serien om Emma Sköld. Det är en deckare.

Hur är själva layouten? Textstorlek? Omslag? Bilder? Uppläsare?


Omslaget är fint tycker jag.

Hur var språket? Lättläst, målande m.m Uppläsningen? 


Lättläst med bra flyt.

Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt? 


Nej.

Vad gillade du med boken?


Jag tyckte mycket om boken det var en bra deckare.

Vad var mindre bra? Var det några ställen som var tråkiga? Hoppade du över några ställen? 


Nej, absolut inte.

Hur är karaktärerna? Vilka är huvudfigurerna? Har du någon favorit bland dem?


Emma Sköld är ju huvudkaraktären och hennes poliskollegor.

Hur var beskrivningarna i boken? Miljön och personerna m.m

Bra beskrivningar både miljö och vad gäller personer.

Vad var annorlunda med denna boken?


Det vet jag inte.

Vad kunde gjort boken bättre?


Ingen aning

Skulle du vilja läsa mer av författaren?


Ja, det gör jag gärna.

Sammanfattning.


Korta kapitel och ett bra driv i berättelsen och samtidigt som Sofie ger en enormt spännande story, tar hon upp samhällsviktiga frågor. Det där att saker sprids via sociala medier är mer och mer vanligt men är det så bra? En välskriven deckare som är riktigt spännande. 

Vad ger du boken för betyg?


BETYG 4
Format Inbunden
Språk Svenska
Serie Emma Sköld (del 6)
Antal sidor 376
Utgivningsdatum 2018-05-21
Upplaga 1
Förlag Bookmark Förlag
Medarbetare Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner 220 x 150 x 30 mm
Vikt 550 g
SAB Hc
ISBN 9789188545572
Min bok är ett recensionsexemplar från Bookmark förlag 🧡💛💚

torsdag 28 juni 2018

Helgfrågan v. 26

En dag kvar sedan har jag semester i hela 5 veckor, nu blev det inte riktigt som jag tänkt mig. Dottern och hennes fästman ska flytta till hus så de behöver lite hjälp.
Men lite vila ska jag nog få och förhoppningsvis lästid.
Så här ser min sommarläshög ut, liten va?
Hur ser din sommarläshög ut?
På fredag blir det till att fira in semestern med lite god mat, troligen köpt, pizza eller poke bowl och ett glas rose.
Bonusfråga:Hur firar du in semestern?
Glöm ej titta in nästa vecka.😊


Hett i hyllan #55

Torsdag och dags för Hett i hyllan som Bokföring enligt Monika håller i.
Denna köpte jag för 25 kr på Bokmässan och den hamnade i bokhyllan oläst.
Handling: Den tredje maj 2007 försvann Madeleine McCann från ett hotellrum på badorten Praia da Luz vid den populära portugisiska Algarvekusten.
Vad händer när den värsta sortens mardröm blir sann, när ens barn försvinner spårlöst och inte kommer tillrätta? Kate McCann berättar sin historia om vad som hände kvällen när Madeleine försvann och de förtvivlade åren efteråt. Det är en berättelse som inte lämnar någon oberörd.

I maj 2013 är det sex år sedan Madeleine McCann försvann. Men sökandet fortsätter och så länge hennes döda kropp ännu inte hittas lever hoppet om att hon ska återfinnas, någonstans, vid liv. 
Den verkar intressant men jag vet inte, tvekar lite.

tisdag 26 juni 2018

Veckans topplista Vecka 26: Böcker som utspelar sig på sommaren

Då var det Topplistan hos Johannas deckarhörna för sista gången innan semestern.
Gud va skönt det ska bli med semester, nästan så jag inte orkar jobba en dag till.
Denna serien gillade jag riktigt mycket, de andra hon skrivit efter har inte kommit upp i samma klass.
Luffa måste man göra på sommaren annars blir det för kallt, så himla bra bok.
Underbara bilder av Ellen Ekman och en påhittig mamma.
Solviken är en trevlig bok som utspelar sig på sommaren.
Den roliga boken Sunes sommar.
Det var mina förslag och när denna dag är slut är det tre dagar kvar.

måndag 25 juni 2018

.Elias Våhlund - Handbok för superhjältar del 3

"Ensam är inte stark."
Att vara superhjälten Röda Masken har förändrat allt för Lisa. Hon har fått självförtroende och vågar för första gången i sitt liv säga ifrån men i skolan hon är fortfarande lika ensam.

Om kvällarna flyger hon ut över staden och bekämpar brottslingar. Varenda rånare och tjuv är rädda att möta superhjälten. Alla utom stadens farligaste skurk, Wolfgang. Han är inte det minsta rädd och han har svurit att fånga in Röda Masken. Kommer Lisa hinna sätta Wolfgang bakom lås och bom innan han fångar henne?

Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska. Hämtat från Bokus


📕KORTRECENSION📗

En helt underbar barnbok som har det mesta, underbara illustrationer, en bra, intressant och spännande story. Kan med fördel läsas som kapitelbok i skolan. En superbra serie som alla barn älskar.

BETYG 5
Format E-bok
Filformat EPUB med vattenmärke (63.6 MB) Om vattenmärkning
Språk Svenska
Serie Handbok för superhjältar (del 3)
Läsålder 6-9 år
Utgivningsdatum 2018-04-27
Upplaga 1
Förlag Rabén & Sjögren
Illustratör/Fotograf Agnes Våhlund
ISBN 9789129711592
Min bok är en e-bok från Bibblix 💛💚💙

torsdag 21 juni 2018

Helgfrågan v. 25

Hjälp, vad fort tiden går och snart har jag semester😊.(Nedräkning finns på bloggen) Fast först ska vi ha midsommar, med sill, nypotatis och jordgubbar.
Jag hoppas ni hinner med Helgfrågan också, som kommer extra tidigt idag.
Helgfrågan lyder:
Följer du någon Booktuber?
Själv följer jag trevliga och glada Johanna.
Hur firar ni midsommar?
Själv firar jag med barnen men det blir ni ingen absolut, kanske ett glas vin.


Hett i hyllan #55

Då är det torsdag och jag tänkte vara lite aktiv på bloggen, jag har haft mycket omkring mig sista tiden. Men en bortglömd bok i bokhyllan har jag hittat, kolla in hos Bokföring enligt Monika för fler.
Alexandriakvartetten
Lawrence Durrells romanepos Alexandriakvartetten, bestående av delarna Justine (1957), Balthazar (1958), Mountolive (1958) och Clea (1960), var tänkt att bedömas som ett enda verk. Platsen är det mångkulturella Alexandria strax före och under andra världskriget och det genomgående temat är den moderna kärlekens förvecklingar. Samma historia skildras i tre delar ur tre olika perspektiv medan historien i den fjärde delen pekar framåt och fortsätter för de inblandade.

I inledningen till Justine sitter en engelsman av irländsk härkomst på en grekisk ö och minns sin tid i Alexandria och de människor han där umgicks med. Mannen, senare känd som Darley, minns sin stora kärlek, den undersköna Justine, rik och undflyende, maka till den välbärgade kopten Nessim Hosnani, berättarens nära vän. Vidare minns han läkaren Balthazar, diplomaten Mountolive, konstnärinnan Clea och ett flertal andra spännande figurer som alla på omvägar hamnat i Alexandria.

I den sista delen råkar läkaren Balthazar med ångfartyg passera den grekiska ö där Darley bor. De båda slår följe till Alexandria för att söka upp sina gamla vänner. Darley stöter ihop med konstnärinnan Clea och de tar obesvärat upp sin gamla kärleksförbindelse, trots Justines och Melisssas närvaro i staden, och relationen till Clea framstår som en jämbördig relation mellan två vuxna människor om än mycket svalare och förnuftigare än den passionerade förälskelsen i Justine och den trösterika, bekräftande i Melissa.

Lawrence Durrell hävdade alltid att han hade vänt sig till naturvetenskapen för att försöka fullborda en roman i fyra dimensioner, i en form som var tänkt att grunda sig på relativitetsteorin. Han ville genomföra ett experiment för att se om han inte kunde upptäcka en form som man lämpligen skulle kunna klassisk för vår tid. Och klassisk blev den ju.
Den är säkert superbra men just nu lockar den inte mig.

onsdag 20 juni 2018

Elias och Agnes Våhlund - Handbok för superhjältar del 2

Om man drömmer om något tillräckligt länge kommer det en dag att bli verklighet. Lisa har klarat av sitt första superhjälteuppdrag, men det känns som om hon bara drömt det. För i hennes vardag är allt som vanligt: hon vantrivs i skolan och killgänget är värre än någonsin. De ger sig på de svagaste och mobbar alla, inklusive Lisa. Varje ledig stund läser Lisa i boken hon hittade på biblioteket, Handbok för superhjältar.
Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Hämtat från Bokus

📕KORTRECENSION📗

En helt underbar barnbok som har det mesta, underbara illustrationer, en bra, intressant och spännande story. Kan med fördel läsas som kapitelbok i skolan. En superbra serie som alla barn älskar.

BETYG 5
Format Inbunden
Språk Svenska
Serie Handbok för superhjältar (del 2)
Läsålder 6-9 år
Antal sidor 94
Utgivningsdatum 2017-10-26
Upplaga 1
Förlag Rabén & Sjögren
Illustratör/Fotograf Agnes Våhlund
Dimensioner 220 x 150 x 12 mm
Vikt 310 g
SAB Hcf
ISBN 9789129701395
Min bok är en e-bok från Bibblix 💚💙💚

måndag 18 juni 2018

Elias och Agnes Våhlund - Handbok för superhjältar del 1

Lisa måste bo hos sin mormor i några månader eftersom hennes mamma jobbar i en annan stad. Problemet är bara att Lisa vantrivs något fruktansvärt i sin nya skola. Killgänget retar henne konstant för hennes utstående öron, och varje kväll somnar Lisa med händerna tryckta mot öronen, för att de förhoppningsvis ska sluta stå ut så mycket.

En dag när Lisa, i vanlig ordning, blir jagad av killgänget rymmer hon in på biblioteket. Där, längst ner på en hylla, står en bok som liksom lyser. Lisa dras till hyllan och får fram boken som har det besynnerliga namnet "Handbok för superhjältar". Märkligt nog är inte boken registrerad i bibliotekets system, och bibliotekarien viskar till Lisa att det nog är så att handboken helt enkelt ska följa med Lisa hem och stanna där. Och i det ögonblicket börjar Lisas resa mot att bli superhjälten Röda masken!

Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska! Hämtat från Bokus

📕KORTRECENSION📗

En helt underbar barnbok som har det mesta, underbara illustrationer, en bra, intressant och spännande story. Kan med fördel läsas som kapitelbok i skolan. En superbra serie som alla barn älskar.

BETYG 5
Format Inbunden
Språk Svenska
Serie Handbok för superhjältar (del 1)
Läsålder 6-9 år
Antal sidor 87
Utgivningsdatum 2017-05-29
Upplaga 1
Förlag Rabén & Sjögren
Illustratör/Fotograf Agnes Våhlund
Dimensioner 216 x 151 x 12 mm
Vikt 310 g
SAB uHci
ISBN 9789129701388
Min bok är en e-bok från Bibblix 💙💚💙

fredag 15 juni 2018

Anethe Bergendahl - Livet blir aldrig som man tänkt

Jessica Schöön har nyss fyllt fyrtio och arbetar som sekreterare i Malmö. Äktenskapet med Niklas rullar på och deras femtonårs bröllopsdag närmar sig. Plötsligt över en kväll förändras allting. Det som absolut inte får hända - händer. Niklas lämnar henne. Jessicas tillvaro krossas. Förbjudna känslor pyser fram och det blir allt svårare för Jessica att behålla hemligheten utan att bli avslöjad.

Livet blir aldrig som man tänkt är första delen i en trilogi. Feelgoodroman om hur livet obarmhärtigt och drastiskt kan förändras på några få sekunder. Men vad händer när mattan bokstavligen rycks undan fötterna? När hela ens liv krackelerar och bara känns som en enda stor bluff. Romanen handlar också om hur man samlar nya krafter och mod för att gå vidare. Långsamt förändras Jessicas prioriteringar om vad som är viktigt i livet. Hämtat från Bokus

📕KORTRECENSION📗

Jag kom aldrig in i boken riktigt, den var smårörig. Så kändes den väldigt barnslig, jag vet inte om det var storyn eller uppläsaren eller lite av båda. Den kändes också lite väl ytlig men man får hoppas författaren bättrar sig i bok två.

BETYG 2
Format Ljudbok
Filformat Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (225.6 MB)
Språk Svenska
Serie Jessica Schöön (del 1)
Inläsare Viktoria Flodström
Utgivningsdatum 2018-05-22
Förlag Word Audio Publishing
ISBN 9789188321039
Min bok lyssnade jag på genom Storytel 💛🧡💛

torsdag 14 juni 2018

Helgfrågan v. 24

Skolavslutning idag och på kvällen är det Personalfest fast det brukar bli rätt lugnt.
På fredag är det nämligen planeringsdag så det gäller att vara klar i huvudet.
Semestern närmar sig och förhoppningsvis mer lästid.
Jag hoppas kunna läsa klart vissa serier.
Kanske även Anna Ihrens eftersom jag fått böcker från hennes serie.
Är det någon serie du tänkt läsa i sommar? Behöver ju inte vara deckarserie, finns romanserier med.
Det är mycket kalas och festligheter nu. Vad brukar du hitta på om du ska bjuda på något gott?
Själv brukar jag göra denna smörgåstårta, supergod.

Hett i hyllan #54

Torsdag och vi kör lite Hett i hyllan som Bokföring enligt Monika håller i.
Jag har fått igång min Letto som jag glömt bort, där ligger cirka 140 böcker och en av dem är denna;
Handling:
Berättelsen om en violin, ett utsökt instrument, likt en Stradivarius, som byggdes i koncentrationslägret Auschwitz av en lägerfånge, Daniel. I bokens början finns violinen i händerna på Regina, en polsk konsertviolinist som berättarjaget möter i Krakow under en turné. Climent, som berättarjaget heter, lägger märke till Regina och till den fantastiska tonen i hennes instrument. Efter de inledande kapitlen övergår berättandet från jag till tredje person och den berättande är nu lägerfången Daniel. Han var tidigare instrumentmakare i Krakow. Genom en slump, för att han halvljugit och sagt att han var snickare innan han kom till koncentrationslägret, hamnar han i träverkstaden i Auschwitz i stället för i fabriken. Genom ytterligare en slump kommer det sig att han får reparera en violin som gått sönder, och detta öppnar i sin tur för ytterligare en möjlighet. Ett av de högre lägerbefälen samlar på dyrbara instrument, visar det sig, och han slår vad med den fruktade lägerdoktorn om att Daniel kan bygga en violin lika fin som en Stradivarius, inom en viss tidsram. Vinner kommendanten måste doktorn ge honom en låda fint vin, förlorar han vadet går Daniel till doktorn som material för medicinska experiment. En kuslig dödsdans tar sin början mellan krigets fasor och musikens ädla skönhet.


Fiolen från Auschwitz är en liten stillsamt intensiv berättelse som griper tag på ett långsamt sätt. Språket är enkelt, avskalat, lågmält. En modern liten klassiker som nyligen fått stor framgång i stora delar av världen och kallas en katalansk Némirovsky.
Någon som läst?

onsdag 13 juni 2018

Michael Bussi - Trollsländan

Strax efter midnatt 23 december 1980. Ett plan på väg mot Paris kraschlandar i de snöiga schweiziska alperna. Planet slungas in i en bergssida och fattar eld. Av de 169 passagerarna ombord överlever en enda, en tre månader gammal flicka. Hon får smeknamnet Trollsländan av pressen som bevakar den mycket uppmärksammade olyckan.

Utredningen efter kraschen visar att det fanns två spädbarn ombord. Är Mirakelbarnet från Mont Terri Lyse-Rose eller Emilie? De båda flickornas respektive familjer hävdar envist att den överlevande bebisen är just deras. Det är början på en fejd utan synbart slut mellan arbetarklassfamiljen Vitral, som livnär sig på att sälja snacks till turisterna på stränderna i norra Frankrike, och överklassfamiljen de Carville, som gjort sig en förmögenhet i oljebranschen. 

Arton år senare är privatdetektiven som fått uppdraget att lösa mysteriet med flickans identitet på väg att ge upp. Men så hittar han en ledtråd som för honom betydligt närmare sanningen. För nära. Han hittas död innan han hinner berätta om sin upptäckt. 

Samtidigt överlämnar Lylie, Trollsländan som vuxit upp till en vacker ung kvinna, en hemlig anteckningsbok i händerna på Marc, den unge man som älskar henne, och försvinner. När Marc läser anteckningsbokens innehåll, börjar han desperat leta efter Lylie. Men han är inte den enda. . Hämtat från Bokförlaget Polaris

📕KORTRECENSION📗

Jag trodde nog handlingen skulle uppehålla sig lite mer kring själva kraschen, men så var inte fallet. Däremot var det själva barnets identitet som var viktigt. Det blev en lång och krokig resa för att ta reda på detta. Ibland är det svårt att hänga med i alla svängar och alla franska namn.
Jag finner boken mycket underhållande, men någon bladvändare är det inte och så är det nästan en tegelsten. Men helt klart läsvärd och jag kan gärna läsa mer av författaren.

BETYG 4
Format Inbunden
Språk Svenska
Antal sidor 451
Utgivningsdatum 2018-04-25
Förlag Bokförlaget Polaris
Översättare Christina Norrman
Originaltitel Un avion sans elle
Dimensioner 235 x 160 x 37 mm
Vikt 800 g
SAB Hce
ISBN 9789188647498

Tack alla snälla förlag

Hur kul är det inte att komma hem till det här.
Tack för den fina boken Kristina och det lilla extra, tänk vad det gör.
Bokfabriken skickade David Baldaccis nya Morden i Baronville, dock verkade det som Simba ville läsa den först.

Nattvakten en spännande deckare från Mima förlag.
Blommorna växer fint.
Gulligt va?

tisdag 12 juni 2018

Vecka 24: Bokomslag – blommigt

Svinhugg av Marianne Cedervall, jättebra serie förresten. Fast jag lyssnade på den, älskade dialekten.
Pia F Davidsson ändrade förlag och blommade till omslaget på boken.
Nästan alla Camillas böcker har blommor på sina omslag, så är serien rasande bra med.
Denna bok av Annika handlar t.om om att odla.
Rosornas arv läste jag när vi hade en bokklubb, men hann aldrig läsa klart den innan det var byte. Så jag skaffade mig boken.
En som gillar blommor på omslagen, ja i alla fall den svenska utgåvan är;
Ha en skön tisdag och glöm ej titta in hos Johannas deckarhörna för mer förslag.

måndag 11 juni 2018

Tematrio - Trilogier

Måndag och nu med ett väder vi är mer vana vid, regn. Lyrans Noblesser undrar så här denna vecka; Många saker blir bättre om de kommer i plural och en hel del romantrilogier tillhör de allra bästa böcker jag läst. Berätta om tre minnesvärda trilogier!
Kvinnorna kring Gustav III av Anna Laestadius Larsson 
Helt underbar serie, historiska romaner där allt inte är helt påhittat.
Millennium av Stieg Larsson
Jättespännande deckarserie som visserligen fått en fortsättning men ej av samma författare.
Så till en serie jag ännu inte läst.
 De utvalda av Kristin Cashore. Den sägs vara jättebra.

söndag 10 juni 2018

Elin Johansson - Hemma hela sommaren

Vad ska ni göra i för roligt i sommar? frågar fröken. Vi ska till Legoland, till Thailand, på Vattenland, svarar alla andra. Vi ska på safari, säger jag. Men egentligen är det inte sant, för mamma säger att vi ska ha hemmasommarlov och bara vara här. Hon säger att vi kan ha kul ändå, bada och kanske sova på balkongen om det blir fint väder. Men sen ångrar hon sig och rotar fram ett tält, stormkök och campinggrejer. Och så cyklar vi ut på safari, bara hon och jag.

Ny bok av duon Ellen Ekman och Elin Johansson som 2016 gjorde succé med Veckan före barnbidraget. Hämtat från Bokus

📕KORTRECENSION📗

En underbar och påhittig barnbok med verkligt fina illustrationer. Jag bara älskar denna bok. Läs den.

BETYG 5
Format E-bok
Filformat EPUB med vattenmärke (36.8 MB)  
Språk Svenska
Läsålder 3-6 år
Utgivningsdatum 2018-04-27
Upplaga 1
Förlag Rabén & Sjögren
Illustratör/Fotograf Ellen Ekman
ISBN9789129711622

En smakbit på søndag

Söndag och dags för En smakebit, denna gången från en bok jag lyssnar på.
Serien om Emma Sköld och detta är bok 6.
Tankarna snurrar som en centrifug i skallen, men till slut slumrar hon till.
Plötsligt vaknar hon med rusande hjärta, utan att ha en aning om ifall hon har sovit i några minuter eller flera timmar. Hon är ensam i sängen. Ändå kändes det som om någon var inne i rummet alldeles nyss.
Läskig känsla mer smakebitar här.

lördag 9 juni 2018

Nytt i hyllan igen

Lördag och det är för varmt för att göra något annat än tvätta.

Sabines nya bok, tack LB förlag

Viveca Stens bok.

Signerad , tack Forum
Min första jordgubbe, ska smaka den sen