måndag 30 juni 2014

Lene Kaaberbøl - Skämmerskans dotter

Dina Tonerre är elva år och har ärvt sin mors gåva. När Dina ser någon i ögonen kan hon se alla de handlingar som den personen skäms över att ha gjort - hon kan se människors dåliga samvete. För Dina är det snarare en förbannelse än en gåva eftersom ingen vill vara hennes vän. När Dinas mamma blir kallad till Dunarks borg för att få en man att erkänna ett mord, måste Dina ta itu med sin gåva och lära sig att använda den.

Första delen i en spännande serie som blivit en internationell succé. Både kritiker och läsare har kommit att älska Lene Kaaberbøls magiska fantasysaga.
Hämtat från Bokus

Riktigt bra och fängslande berättelse,man fastnade lätt för karaktärerna.
Jag kan tänka mig att den tilltalar en tjej/kille i tonåren, för egen del blev det med drakar, lite för svårt att ta till sig. Men vem vet efter några böcker hade jag kanske köpt det med. Synd bara att de andra två inte är inlästa för Lo Kauppi gör det superbra. BETYG 3+
Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (136.0 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Lo Kauppi
Utg.datum: 2012-05-18
Förlag: Rabén & Sjögren
Översättare: Karin Nyman
ISBN: 9789172258051

Tematrio - USA

Denna vecka är det Tema trio USA hos Lyrans Noblesser
Berätta om tre läsvärda amerikanska böcker! 
Jag tycker Kristin Hannah överlag skriver väldigt bra böcker som berör, denna var extremt bra.
Har ni missat John Green, ja då är det nog på tiden ni läser boken. Filmen går just nu på biograferna tyvärr klarar jag nog inte se den. Får så grymt svullna ögon efter jag gråtit.
Glasborgen av Jeanette Walls handlar om en flicka som växer upp med en mor och far som inte riktigt kan ta sig an föräldrarollen. Pappan har starka alkoholproblem och mamman lever i någon fantasivärld. Bazar har gett ut boken under namnet Glasslottet.
Det blev visst tre tårdrypande böcker, inte riktigt meningen.
Ha det bra.

Melanie Gideon - Kvinna 22

Mitt-i-livet-krisen flyttar ut på nätet
Alice Buckle är 44 år och har på ytan allt man kan önska sig. En sympatisk man, två barn och ett fint hus i San Francisco. Men mitt-i-livet-krisen är ett faktum och sprickan mellan henne och maken blir allt större. Vännerna, Facebook och Twitter blir en tillflykt från tystnaden som breder ut sig mellan dem.

En dag får hon ett mejl från en forskare som undrar om hon vill delta i en anonym undersökning om äktenskap. Av ren tristess tackar hon ja. Hon får alias "kvinna 22" och allt hon behöver göra är att svara så sanningsenligt som möjligt på forskarens frågor. Alice upptäcker snart hur befriande det är att få skriva om sitt liv och sina minnen. Om sina innersta tankar, känslor och hemligheter. Men när hon inser att hon attraheras av den mystiska "forskare 101" undrar hon vad hon egentligen har gett sig in på ...

Kvinna 22 är en oemotståndlig roman om moderna äktenskap och riskerna med att söka spänningen på nätet i stället för i det verkliga livet. Rolig, tankeväckande och full av igenkänning.

Hämtat från Forum bokförlag

Det här var ingen snabbläst bok och inte heller världens mest lättlästa. De tog faktiskt ett tag innan jag fattade upplägget på boken, och efter ungefär halva boken fattade jag att frågorna var i slutet.
För det första var det en berättardel där den nutida historien utspelade sig, sedan var det frågedelen, alltså där forskaren ställt frågor till Kvinna 22 och hon svarat. Dessemellan kunde det vara långa dialoger från exempelvis ett party, där fattade jag ingenting.Efter ungefär halva boken, (se ovan)började boken och karaktärerna bli intressanta. Nu var blev det riktigt rolig läsning, skrattade faktiskt högt ett par gånger(max 3). Jag kände mig också mer engagerad i berättelse och ville verkligen att allt skulle sluta lyckligt. Om det gjorde det får du läsa om själv. BETYG 3
Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 430
Utg.datum: 2014-05-28
Upplaga: 1
Förlag: Bokförlaget Forum
Översättare: Katarina Jansson
Originaltitel: Wife 22
Dimensioner: 220 x 145 x 33 mm
Vikt: 555 g
SAB: Hce
ISBN: 9789137142173

Jonas Trolle - Kapten klänning

I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte våningen i ett hus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning avslöjar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. I förhör säger ett av hans unga kvinnliga offer att en av förövarna är polis. Hon visar fram en tidningsbild. Polisen Jonas Trolle får en chock. Mannen på fotografiet är Göran Lindberg, Kapten Klänning, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism.

Jakten på Kapten Klänning är en sann berättelse om ett unikt brottsfall. Aldrig tidigare har en så hög polischef varit misstänkt för så grova brott som Lindberg. Historien är som hämtad ur en kriminalroman: telefonavlyssning, hemlig spaningsgrupp inom polisen och en husrannsakan på Polishögskolan. Men här skildras också de traumatiserade offren vars liv förändrats för alltid.
Jonas Trolle är kriminalkommissarie vid Länskriminalens spaningsrotel i Stockholm.
Göran Lindberg dömdes 2010 till sex års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt. Hämtat från Bokus 

En mycket intressant bok om ett riktigt kräk, äckel, pedofil, you name it. Han kan ha gjort så unga flickor fått men för livet, och könssjukdomar. Trots detta släpptes han lös i januari i år, visserligen med övervakare men ändå. Boken är skriven på ett dokumentärt sätt och med det menar jag, att det inte beskriver offrens känslor, deras bakgrund beskrivs mer faktamässigt. Det märks att författaren inte är författare utan polis, den går inte på djupet. Det är också lite svårt att bedöma denna bok, för jag tycker den är oerhört intressant, men inget mästerverk precis.
Känsliga personer ska nog ändå undvika denna bok, då det beskrivs ibland hur han gick till väga. Uppläsaren hade en behaglig röst, extra plus för det. BETYG 3+
Mp3-bok (nedladdningsbar ljudbok)
Filformat: Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (148.5 MB)
Språk: Svenska
Inläsare: Martin Wallström
Utg.datum: 2014-04-04
Förlag: Storyside

ISBN: 9789170369674

söndag 29 juni 2014

En smakebit på søndag

Oj redan söndag och min andra semesterdag, troligen kommer den regna bort den också, snyft.
Men regnar det så kan man läsa och det har jag gjort, en ruggig bok, sann dessutom.
Historien om en av Sveriges värsta sexbrottslingar och han var polis, rektor för Polishögskolan och förgriper sig på unga flickor.Tack och lov får de fast honom men det värsta är han döms till 6 år fängelse, vilket till slut blir 4 år med villkorlig frigivning. Jag tänker på de unga flickorna som han förgriper sig på, undrar om de kommer över vad han gjort med dem på 4 år.
Här följer en smakbit
Therese är 17 år och placerad på ett behandlingshem i Täby. Hon har problem med dålig självkänsla och har ett självskadebeteende som bland annat fått utlopp i att hon sålt sig till män som hon kommit i kontakt med. Det är i alla fall vad personalen på behandlingshemmet misstänker. Therese har enligt personalen hittat på saker tidigare, som skapat problem och bekymmer för dem som arbetat kring henne. 
Therese har fått kontakt med Lindberg genom ett telefonnummer som hon fått av en kompis på hemmet. Kompisen och hennes kille har förmedlat andra män som Therese under sin placering på vårdhemmet haft sex med. Lindberg vill ha hennes sällskap. De har pratat med varandra under ett tiotal dagar innan de ses. Therese tycker att han verkar snäll och omtänksam.
Första gången Therese träffar Lindberg hämtar han henne i en silverfärgad Mercedes-Benz sedan på en Statoilmack i Täby. Therese sätter sig i passagerarsätet. De åker iväg och kommer överens om att Therese ska få 3 000 kronor för träffen. 
De stannar på en stor parkering i närheten. Lindberg låser bilen, tar fram en flaska vin och räcker den till Therese. Hon halsar några klunkar. Lindberg tycker att hon dricker för lite och tar tag i flaskan och tippar över den så att hon är tvungen att svälja mer av vinet. 
Han drar ned sin gylf, tar tag i hennes huvud och trycker det mot sitt kön. Han för bryskt hennes huvud upp och ned och säger ”kom igen din slyniga hora”. Therese får kväljningar. 
När Lindberg tycker att han är färdig med oralsexet fäller han bilens passagerarsäte bakåt. Han greppar tag om hennes axlar och pressar ned henne mot stolen. Han sliter upp hennes tröja och öppnar bh:n så att brösten blottas. När Therese försöker skyla sig ger han henne några örfilar
FAKTA

Den största polisskandalen i Sveriges historia

 Göran Lindberg var under sin karriär rektor för Polishögskolan åren 1989-1997. Därefter befordrades han till länspolismästare i Uppsala. Den posten innehade han fram till 2006.
 Han var känd bland sina poliskollegor som ”Kapten klänning” för sitt engagemang i jämställdhetsfrågor.
 Men i samband med att en 60-årig hallick dör i juli 2009, upptäcker polisen Göran Lind­bergs namn och telefonnummer i hallickens mobiltelefon.
 I december 2009 går Göran Lindberg på egen begäran i pension. Samma månad inleder Citypolisens människohandelsgrupp sina spaningar mot Lindberg.
 Han grips den 25 januari 2010 när han är på väg att träffa en 14-årig flicka från Dalarna som han har fått kontakt med på ett internetforum.
 Ett halvår senare, den 30 juli 2010, döms han till sex år och sex månaders fängelse för misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst, försök till köp av sexuell tjänst, medhjälp till köp av sexuell tjänst, medhjälp till försök till köp av sexuell tjänst och koppleri. Totalt fälls han på 17 av 23 åtalspunkter.
 Hovrätten sänker senare hans straff till sex års fängelse.

lördag 28 juni 2014

Första semesterdagen och vilken tur att det regnar.

Nu slapp jag i alla fall leta fram baddräkten ur garderoben, spar massa tid på det. Men jag sov till elva, det är inte klokt, som värsta tonåringen.
Någon nytta ville jag göra så jag frostade av frysen, gissa om de var mycket is.
Så gjorde jag Månpockets test, här är det bara De oönskade jag inte läst men har den på plattan.
Dessa har jag inte läst, Nittio minuter har jag aldrig ens hört talas om. Har ni?
Så hämtade ut ett paket, gissa var det var i..Jo då en bok..
Tack till Erikas bokprat som tipsade författaren.

fredag 27 juni 2014

Bokbloggsjerka 27 – 30 juni

Sista jerkan innan sommaren hos Annika, hjälp vad ska vi göra sen?
Det är min sista dag på jobbet idag också, ja innan semestern då. Sen ska det fixas lite hemma, men det ska också motioneras och LÄSAS.

Vilket är ditt litterära land? 

Oj, det var ingen enkel fråga men jag svarar nog;
Jag tycker vi har många bra författare i Sverige både nya och gamla och vill gärna prioritera dessa.
Men annars får det bli
Big Ben landet och det på grund av alla bra deckare, precis som Annika säger.
Bara några exempel är dessa och det kommer nya också.
Så med de två nya deckare och en omgång Bokbloggsjerka kanske man klarar en trist höst också.
Men först ska vi ha en solig sommar.
Trevlig sommar!

torsdag 26 juni 2014

Höstönskningar

Då var det dags att önska lite böcker inför hösten, när jag kollade i katalogerna blev jag chockad.
Jösses vad många bra böcker det kommer, första listorna jag gjorde, blev superlånga. Det handlade om 11-12 böcker per månad och så många hinner jag inte läsa.
Det blev till att banta ner det och nu är det ca 5 per månad och inte alls säkert jag får alla heller.

Lind&Co
*Jonas Moström - Himlen är alltid högre  Augusti 
*Elizabeth Haynes - I död och lust September
*Jacob Grimm och Wilhelm Grimm - Bröderna Grimms sagor  September

Ordfront förlag
*Anja Wikström - Ingen familj är en ö: Om adhd, föräldraskap och skuld – Augusti

Hoi förlag
*Pia F. Davidson - I likets vänkrets - ISBN 9789175579429 September
*Anne Liljeroth - Vanliga människor glömmer och går vidare - ISBN 9789175579351 November

Massolit förlag
*Thomas Erikson – Vedergällning - ISBN 978-91-87783-10-4 Oktober
*Camilla Grebe & Paul Leander-Engström – Handlaren från Omsk - ISBN 978-91-87783-00-5 September
* Olle Lönnaeus - Jonny Liljas skuld - ISBN 978-91-87783-02-9 September
Albert Bonniers Förlag
*Lars Kepler – Stalker – ISBN 9789100136741 November
*Stephen King – Väckelse – ISBN 9789100142742 November

Forum bokförlag
*Camilla Läckberg – Lejontämjaren  November????
*Peter Robinsson – Revolutionens barn Augusti Fick som e-bok
*Carin Hjulström – Irene Panik Oktober
*Maria Ernestam – Öga för öga, tass för tass November
*Martin Melin – Brott kan ej styrkas Oktober

Modernista
*Eva Dolan – Lång väg hem ISBN: 978-91-7499-475-9 Augusti
*James Oswald – Flickoffret ISBN: 978-91-7499-476-6 Augusti
*Peter May – Lewismannen - ISBN: 978-91-7499-578-7 Oktober

Bonnier Carlsen
*James Frey - Endgame:Kallelsen ISBN: 9789163879111 Oktober
*Åsa Larsson och Ingela Korsell - Nidstången ISBN: 9789163879135 Oktober
*Åsa Larsson och Ingela Korsell - Grimmen ISBN: 9789163879128 Oktober

Natur och Kultur
*Lena Andersson – Utan personligt ansvar - ISBN: 9789127139961 Oktober
Piratförlaget
*Kristina Ohlsson - Lotus blues -  ISBN 978-91-642-0437-0 Oktober

*Anna Laestadius-Larsson - Pottungen - ISBN 978-91-642-0420 September
Augusti: 5
September: 6
Oktober: 8
November: 5
December: 0
Oj vad ska jag göra i december?

onsdag 25 juni 2014

Är det inte konstigt???

Jag är sugen på att köpa Ull, men tycker det är lite dyrt. Just nu är jag den enda på 4 vuxna med inkomst,(de andra studerar) så det blir lite tajt. Då tänkte jag, man är väl smart, e-boken är mycket billigare och inte lika tung. Den tar jag.
13 kronor billigare,,,VA????? Är det rimligt??
Njaa jag får nog vänta lite, har fortfarande annat att läsa.
Bra läsplats, ganska ostört.

tisdag 24 juni 2014

Alan Bradley - Den bittra pajens sötma

En Flavia de Luce-deckare 
Under sommaren 1950 inträffar flera mystiska händelser på den nedgångna engelska herrgården Buckshaw, där elvaåriga Flavia de Luce bor med sin familj. På tröskeln till huset hittar man en död fågel med ett frimärke spetsat på näbben. Och lite senare, bland gurkorna i grönsakslandet, blir Flavia vittne till en döende mans sista andetag. För henne är det hela mer spännande än skrämmande och med sitt stora intresse för kemi och gift börjar Flavia genast nysta i saken.
"Jag önskar att jag kunde säga att jag blev rädd, men det blev jag inte. Tvärtom. Det här var utan jämförelse det mest intressanta jag upplevt i hela mitt liv." Hämtat från Lind & Co

Jag har läst många deckare, en del är mörka, en del blodiga och en del väldigt spännande. Denna deckare var "mysig" och skriven i bästa Agata Christie anda.Men här är det inte en gammal dam som heter Miss Marple som utreder mordet, utan en elvaårig flicka vid namn Flavia.
Flavia gillar kemi och tar gärna tillfället i akt att experimentera på sina systrar. Man fastnar ganska snabbt för den elvaåriga flickan och undrar vad hennes far håller på med.(I tell no more) Bra skriven deckare, perfekt för den som inte gillar för mycket blod. Jag läser gärna nästa i serien. BETYG 3+
Inbunden
Språk: Svenska
Serie: En flavia de Luce-deckare (del 1)
Antal sidor: 366
Utg.datum: 2014-04-11
Upplaga: 1
Förlag: Lind & Co
Översättare: Ylva Stålmarck
Originaltitel: The sweetnes at the bottom of the pie
Dimensioner: 215 x 145 x 28 mm
Vikt: 532 g
SAB: Hce
ISBN: 9789174612493
Tack till Lind&Co för recensionsexemplar

Fredrik T Olsson - Slutet på kedjan

En hisnande jakt på en av livets stora gåtor
Spänningsromanen som blivit en internationell framgång redan före utgivning - boken är hittills såld till 25 länder och filmrättigheterna till Warner Brothers. "Som Da Vinci-koden fast intelligentare och bättre skriven", enligt Lotta Olsson i DN.

I Amsterdam uteblir en ung språkforskare från en middag med sin pojkvän, utan att lämna minsta spår. I Berlin dödas en okänd man i en gränd och förs bort i en ambulans. Och i Stockholm försvinner den 50-årige före detta kryptologen William Sandberg från sjukhuset efter att ha försökt ta sitt liv. 
På ytan händelser som bara tycks beröra de närmaste men som är de oundvikliga konsekvenserna av en väl förborgad hemlighet. 

När William Sandberg vaknar upp efter ett misslyckat självmordsförsök är han bortförd av en organisation och förd till ett slott någonstans i Europa. Där invigs han i hemligheten bakom ett kodat meddelande - en omfattande text från en okänd avsändare, vars kryptering William Sandberg får i uppdrag att lösa. 

Samtidigt vägrar Christina, journalist och Williams före detta fru, att acceptera sin exmakes försvinnande. Tillsammans med sin assistent Leo påbörjar hon en jakt som för henne allt närmare sanningen - och till alltmer fasansfulla insikter om vad som står på spel. 

För snart står det klart att målet inte är det som William tror och att organisationen har dolda planer. Tillsammans med sin medfånge, sumerologen Janine, kämpar han för att lösa gåtan bakom meddelandet innan tiden rinner ut.

Slutet på kedjan är en spänningsroman som sträcker sig från Stockholm och vidare ut i världen, i en förödande händelsekedja som ifrågasätter vårt eget ursprung samtidigt som den hotar hela mänsklighetens framtid. Hämtat från Bokus 

Den började jättespännande med en kidnappning,och man undrade varför och vart till, nyfikenheten var stor. Och visst höll spänningen och även nyfikenheten i sig ett tag, och man undrade vad i hela fridens namn som pågick. Men efter ett tag planade det ut sig, det kändes tuggigt och segt. Lite känslan av att den var skriven för film och inte en bok, kom för mig. Ja, nu är filmrättigheterna sålda till ett antal länder, och det blir säkert en jättebra film.
Men en ljudbok på nästan 20 timmars lyssnade kräver ganska mycket för att man ska stanna kvar. För mig räddade Stefan Sauk ljudboken men annars tror jag att den kunde kortats ner med minst 5 timmar. Jo jag lyssnade färdigt och emellanåt var den spännande, men för lång och seg. BETYG: 2+
Ljudbok (mp3 cd)
Språk: Svenska
Inläsare: Stefan Sauk
Utg.datum: 2014-04-10
Upplaga: 1
Förlag: Bonnier Audio
Medarbetare: Olsson, Nils (form) / Eyre, John (form)
Dimensioner: 125 x 140 x 5 mm
Vikt: 55 g
SAB: Hc
ISBN: 9789173487870

Kul med post

Ja,all post är inte lika kul men sådan här post är helt okey. Man blir glad.
Två fina böcker som ska läsas i sommar, så sugen på att börja men måste vänta, läsa klart lite annat först.
Och just nu är man så himla trött,jag hoppas semestern kommer snart......
Blir mycket kaffe fram till semestern.

måndag 23 juni 2014

Tematrio - Sommarläsningsplaner

Tematrio hos Lyrans Noblesser denna vecka handlar om sommarläsning.

Berätta om tre böcker du planerar att läsa i sommar!
1. Boktjuven av Markus Zusak, nu ska den äntligen bli läst (får damma av den lite)
2. Du går inte ensam av Mari Jungstedt, en deckare är aldrig fel.
3. Lite rec.ex ska jag läsa med bland annat denna Solo av William Boyd.
En James Bond Roman, låter intressant.
Och en massa annat kul förstås.
Ha det gott

söndag 22 juni 2014

En smakebit på søndag

Då var det söndag igen, varför går helgen så himla fort, tur att det snart är semester.
Så vad ska jag välja denna vecka, jag slalomläser(se Bokbloggsjerka denna vecka)så det finns några att välja på.
Jag väljer Kvinna 22 av Melaine Gideon, en ojämn bok med ett annorlunda upplägg.
Kvinna 22 får frågor från en forskare som hon ska besvara, men kontakten utökas genom fiktiva facebooksidor de kan chatta på.
Smakbiten är från sidan 209 och är en fråga hon svarar på.
Jag märkte då inte att min näsa var svullen när jag var gravid, hehe.Men det sistnämnda gjorde man ett antal gånger.

lördag 21 juni 2014

Efter en tuff vecka är det skönt med ledighet.

I veckan hade vi sommarresa med barnen, den gick till High Chaparral.
Vi tittade på Westernshowen, jösses vad varmt det var. Tror jag drack 3 liter sedan.
De är riktigt duktiga tycker jag.Kolla länken om du vill göra ett besök. http://www.highchaparral.se/sv/start/
Efter westernupplevelsen,senare på kvällen, blev det ett besök på Café Timjan för att äta en avskedsmiddag för en lärare som går i pension. När vi ätit gick vi och tittade i Örtagården.
Fin liten plats väl värd ett besök. http://www.cafetimjan.se/
Och en liten present från ett barn fick jag i torsdags, man blir så glad.
Midsommaraftons buffébord, sill är rätt gott faktiskt. Varför har man inte det oftare. Efter vi ätit blev det musiktävling.
Enda läsningen denna dag var då jag fixade mat och det var en ljudbok jag hållit på med ett tag.
Men klart nästan 20 timmar lång det tar sin tid, ska lägga mig och läsa en stund nu, är så förfärligt trött.
Sedan blir det bloggbesök och ikväll filmtajm.
Ha det bra.