fredag 30 juni 2017

Bokbloggsjerka 30 juni – 3 juli

Då var det fredag och Bokbloggsjerka som Annika håller i. Veckans fråga lyder; 

Vem tycker du är Sveriges bästa författare (just nu, eller genom tiderna)?

Jösses vilken svår fråga.

Man skulle väl välja något klassiskt men jag vet inte, jag läser mest deckare och en och annan barnbok.
Det får nog bli Astrid ändå, hennes böcker håller fortfarande.😉

Helgmyset försvann -UPPDATERING

Tack och lov har jag fått ersättning.
 I onsdags var jag på Willys och handlade, bland annat köttfärs till fredagens tacos. Eftersom det stod den 3/7 så stoppade jag det i kylskåpet. Idag när vi skulle ha köttfärsen var den helt brun, ja, jag väntade nästan att det skulle krypa ut små maskar ur den.
Någon sa till mig att lukta på den och det gjorde jag, den luktade väldigt illa.
Min dotter och hennes pojkvän var och skulle lämna tillbaka den, men tyvärr hade jag inte kvitto kvar. Eftersom man scannar varorna själv hamnar kvittot ofta i kassen och då råkar man tyvärr slänga det. Men de hade med sig köttfärsen som skulle hålla till den 3/7 och fick inte ny. 
Dåligt Willys. 👎👎👎👎👎

Sofi Hjort - Hjälp Farao

Stella och Ravi är kompisar, och de har en hemlighet: De kan resa i tiden! Bakom skolan står deras tidsresemaskin, Tempo, som tar med dem på hemliga uppdrag. Tempo piper när det är dags för barnen att sticka iväg på en ny tidsresa, och det är bara Stella och Ravi som kan höra hans pip.

Första resan går till Egypten 1318 före Kristus. Där väntar den kvinnliga faraon Hatshepsut på Stella och Ravi. Hon behöver nämligen hjälp att befria schakalguden Anubis som fastnat i en gravkammare ett solklart uppdrag för tidshjältarna Stella och Ravi Hämtat från Rabén&Sjögren

📘KORTRECENSION📗

Helt underbar barnbok, där de får en spännande berättelse och samtidigt fakta.
Jag skulle vilja läsa alla böcker i serien. Det blir toppenbetyg.
BETYG 5+
Format Inbunden
Språk Svenska
Serie Tidens hjältar
Läsålder 6-9 år
Antal sidor 45
Utgivningsdatum 2017-05-19
Upplaga 1
Förlag Rabén & Sjögren
Illustratör/Fotograf Kim W Andersson
Dimensioner 217 x 150 x 10 mm
Vikt 213 g
SAB Hcf
ISBN 9789129700817
Tack till Rabén & Sjögren för rec.ex

torsdag 29 juni 2017

Helgfrågan v. 26

Imorgon är det fredag, så himla gott. Sedan är det en vecka kvar innan semester, jag börjar räkna ner.
Helgfrågan har fortsatt (trots att jerkan börjat) allt enligt era önskemål, kära bokbloggare. Så nu undrar jag om ni vill att jag kör hela semestern eller ska vi göra ett uppehåll?
Det har varit lite snack i veckan om bokbloggens död och om andra sociala medier tagit över. Jag har inte riktigt haft tid att läsa allt men funderade lite på om alla är med i  något av alla sociala medier. Har ni Instagram eller Facebook? Vilket fördrar ni? Eller har ni något annat?

Ha en skön helg😊

Hett i hyllan #18

Då var det torsdag och dags för lite hett i hyllan, det är Bokföring enligt Monika som håller i trådarna. Så här skriver hon; 
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Denna köpte jag på bokrea för några år sedan men tyvärr har den blivit liggande eller stående kanske det heter.

Jag försöker titta av alla krafter, men jag ser inget. Inget utom det här djupa mörkret. Är ögonen slutna eller öppna? Jag vet inte. Vad var det som hände? Jag vet inte det heller.

Angèle Lieby kommer till sjukhuset med huvudet i ett skruvstäd så känns det i alla fall. Migränattacken är värre än något annat hon har varit med om. 
När hon vaknar nästa gång, utan huvudvärk, är det med känslan av att inte kunna andas. Hon ser ingenting, hon kan inte röra sig, hon kan inte tala. 
Snart förstår hon att alla runt henne är övertygade om att hon är hjärndöd. Hon hör en läkare tala om för familjen att det är dags att stänga av respiratorn och planera för begravning. 
Och hon kan inte protestera. 
Men en dag när hennes dotter kommer in i rummet rinner en tår nerför Angéles kind, och plötsligt förstår alla att hon fortfarande lever.

Jag tror verkligen jag måste ta och läsa den i sommar.

Elin Boardy - Tiden är inte än

Sverige, cirka 1350. Europa ligger i ruiner, digerdöden härjar och har på bara några år utplånat en tredjedel av befolkningen. En kvinna lämnar allt bakom sig och flyr ut ur landet, för att möta sitt öde. Detta är början på en vandring som blir mycket lång, då den kanske inte har något annat mål än bort. En flykt som tar henne genom ett både rättslöst och ödelagt landskap, till platser där folk alltjämt lever, och försöker överleva. Till pestläkarna, gycklarna, hororna, änkorna, de föräldralösa. Hon får möta såväl vänlighet som illvilja.

I sin nya historiska roman Tiden är inte än bygger Elin Boardy spänningen kring den ensamma okända vandrarens utsatthet. Språket är både vackert och distinkt och Boardy låter färden gå till såväl det heliga som det jordiska, det rena och det skitiga. Genom ett medeltida Europa - Kraków, Prag, Dresden, Köln, Amsterdam - utvecklar sig en av alla möjliga berättelser om vår världsdel.

I en tid då många människor tvingas på flykt blir denna medeltida berättelse märkligt aktuell. Boardy fortsätter att i varje ny bok byta både tid och geografi, men ändå ständigt djupborra kring ett antal av mänsklighetens eviga teman - frihet kontra utsatthet och våld, kvinnovarande, kropp, identitet, individ, familj. Hämtat från W&W

📘KORTRECENSION📙

En väldigt vacker bok med fin karta och bra layout. Den är välskriven och relativt lättläst. Men ändå var det inte riktigt "my cup of tea" även om jag gillar historiska böcker. Den är nog lite för långsam i tempot för min del. Jag läste klart boken och det tog inte så lång tid heller.
BETYG 3-
Format Inbunden
Språk Svenska
Antal sidor 273
Utgivningsdatum 2017-03-09
Förlag Wahlström & Widstrand
Medarbetare Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner 220 x 145 x 20 mm
Vikt 518 g
SAB Hc
ISBN 9789146233060
Tack till Wahlström & Widstrand för det fina signerade överraskningsrec.ex

tisdag 27 juni 2017

Nyfiken på

Förra veckan blev det inget Nyfiken på, det var lite stressigt då. 
Mitt hjärtas oro
av Malou Von Sivers
Axel och Sara möts i början av 1900-talet. Han en gift välbärgad gift man med ett mörkt förflutet och ett sår som han döljer. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter något som ger livet en djupare mening. Hon attraheras av hans mörker och sårbarhet. Han ser möjligheten att komma loss från ett kvävande äktenskap, och kanske också från sig själv.

Deras kärlekshistoria utspelar sig i sekelskiftets Stockholm och Uppsala, idylliska villaområden och stenpalats gömmer bultande hjärtan och en oro som aldrig tycks stillna.

Malou von Sivers första roman har sin utgångspunkt i hennes familjehistoria och sommarprat från 2016. Hon sitter vid sin fars dödsbädd och försöker förstå hur ett sår kan ärvas från generation till generation, ett arv som har format henne som människa.

Kärleksromanen, Mitt hjärtas oro, är första delen i en trilogi, en berättelse med personligt avstamp som sträcker sig från förra seklets början fram till idag.
Malou Sivers har haft olika program på tv men kan hon skriva, det är frågan.
Lite nyfiken blir man allt.

måndag 26 juni 2017

Midsommarutmaningen resultat.

Då var det dags att summera sin läsning under midsommar. Man lägger alltså ihop antalet lästa sidor och den som har mest vinner. Skriv gärna vilka böcker ni läst, det kan vara kul för oss andra att kika på.
Senast torsdag den 29/6 vill jag ha er summering.

Midsommarutmaning Mias resultat.

Midsommar blev inte riktigt som jag tänkt från början, men kul var det även om det inte blev så mycket läst.
Då ska vi räkna ihop.
418 sidor
26 sidor
13 sidor
SUMMA: 457 sidor.

Veckoplaneringen v. 26

Jag hoppas kunna läsa klart dessa plus min provläsningsbok

söndag 25 juni 2017

På bloggen i veckan

Först vill jag tacka alla som skrivit på min blogg, både bokbloggsjerka och de som uppdaterat midsommarutmaningen.
När vi pratade om midsommar var det inte meningen min dotter och hennes fästman skulle komma ner, men så ändrades planen. Så jag har haft fullt hus, så jag har varken haft tid att läsa eller blogga.
Men man får vara glad så länge de vill hälsa på sin gamla mamma.
På bloggen i veckan blir det mycket av det gamla vanliga Veckoplanering, Hettihyllan, Helgfrågan och Bokbloggsjerkan
Så givetvis summering av Midsommarutmaningen, Månadens bok och förhoppningsvis beta av högen med obloggade böcker.

Midsommarhelgen

Torsdagen innan midsommarafton gjorde jag pastasallad som serverades med dressing och Cibattabröd.
Jag är uppe tidigt på Midsommarafton och lägger fläskfilé i marinad.
Lunch blir sill, potatis och sallad.
Vi satt ute till lunch, ja men det är i alla fall midsommar.
Där slutade bildtagningen för midsommarafton, jag glömde helt enkelt bort, men till fika blev det givetvis jordgubbar och glass. Middag grillat, potatissallad och lite smått och gott.
Vi sov ganska länge midsommardagen, några av oss var inte så pigga.
Men sedan satte vi igång och pusslade.
Jättekul 👍vi ska köpa mer sådan roliga pussel.
Finns på Adlibris.

Nytt i hyllan

Lite bokpost, Shanti tittar lite skeptiskt på högen.
Andras döttrar är jag supersugen på.

fredag 23 juni 2017

Bokbloggsjerka 23-26 juni

Annika kör Bokbloggsjerka även denna fredag.  . Jag kör ett snabbt inlägg från mobilen innan jag jagar jordgubbar.

Vilken författare förekommer mest i din bokhylla? 
Hmm, vilken svår fråga, nej jag skojar bara. 
Ha en trevlig midsommarafton

torsdag 22 juni 2017

Helgfrågan v.25

Det har varit lite tyst på bloggen och det beror på att jag börjat jobba heltid.😓
När jag kommit hem har jag varit helt slut.😵 Ja, som ni kanske vet sedan innan (om ni följt min blogg) har jag Sjögrens syndrom och någon myositsjukdom (de kan inte säga vilken). Därför är jag alltid trött som f*n.  Men jag har läst, en hel del. Bland annat en bok som jag fick som överraskningsrecensionsexemplar, den var så himla seg att läsa, för det var helt enkelt inte min typ av bok.
Den var inte dålig heller men jag tyckte den var seg och småtråkig, ska skriva recension sen.
Imorgon är det midsommarafton, men hos oss blir det nog mest mat och kanske något spel eller film. Eller så läser jag bara för midsommarutmaningen är igång idag.

Vad gör du när du råkar ut för en trögläst bok? Gärna exempel på en sådan.
Bonusfråga: Hur firar du midsommar? 

Starten har gått

Starten har gått för midsommarutmaningen så nu kan ni läsa så ögonen blöder eller öronen brinner om ni lyssnar på ljudböcker. Givetvis får man ändra någon bok också eller läsa klart. 
Själv ska jag lyssna klart på denna:
Så provläser jag en bok också och de sidorna kommer jag lägga till. Och den boken är riktigt bra.
Skulle ni vilja skriva om hur era dagar går så gör det här:
Lycka till! 👀👂

tisdag 20 juni 2017

Mats Strandberg - Monstret och människorna

När jag tittade i en av kikarna såg jag först bara lågor som verkade dansa runt i mörkret. Sen såg jag att det var människor som höll i brinnande facklor. Dom hade samlats runt biblioteket.

Människornas skräck har spridit sig i stan där Frank och hans monsterkompisar bor. Rädda stadsbor patrullerar gatorna på jakt efter monster. Tant Alice får hotbrev där hon kallas monsterälskare. Böcker om monster förbjuds och biblioteket rensas från farliga texter. Och mitt i alltihop försvinner Uvalisa, stans bibliotekarie. Den sista uppgörelsen kryper allt närmare ...

Spännande bladvändare för de yngsta slukarna. En berättelse om monster och människor, om att inte passa in och om att hitta sin egen flock. Monstret och människorna är tredje och sista boken i den hyllade serien om Monstret Frank.
Hämtat från Rabén&Sjögren

Hur valde du ut denna bok/ljudbok? Vad är det för slags bok/genre/typ? 

Jag har läst de två tidigare i serien så självklart ville jag läsa slutet.😭

Hur är själva layouten? Textstorlek? Omslag? Bilder? Uppläsare?

Den är helt underbar, bra text, underbara illustrationer. Så är de tre böckerna i olika färger, denna var grön.

Hur var språket? Lättläst, målande m.m Uppläsningen? 

Lättläst och överskådligt.

Var det något du inte förstod eller tyckte var svårt? 

Nej.

Vad gillade du med boken?

Jag har gillat alla i serien för de är oerhört underhållande samtidigt som den har ett budskap.(eller kanske flera).

Vad var mindre bra? Var det några ställen som var tråkiga? Hoppade du över några ställen? 

Nej, inget.

Hur är karaktärerna? Vilka är huvudfigurerna? Har du någon favorit bland dem?

Huvudfiguren är Frank som är en hamnskiftare vilket innebär att han ibland är en vanlig pojke som kan förvandlas till ett monster. 

Hur var beskrivningarna i boken? Miljön och personerna m.m

Jättebra beskrivningar av både miljö och karaktärer, de underbara illistrationerna av Sofia Falkenhem underlättar ju förstås.

Vad var annorlunda med denna boken?

Nej, vad var det.

Vad kunde gjort boken bättre?

Jag har svårt att komma på något.

Skulle du vilja läsa mer av författaren?

Ja, jag gillar Mats Strandberg och tänkte läsa hans senaste för vuxna inom kort.

Sammanfattning.

En liten pärla bland barnböcker, så vackra illustrationer till Mats berättelse. Synd att det var sista boken men jag hoppas på fler barnböcker.

Vad ger du boken för betyg?

BETYG 5


Format Inbunden
Språk Svenska
Serie Monstret Frank (del 3)
Läsålder 6-9 år
Antal sidor 165
Utgivningsdatum 2017-04-07
Upplaga 1
Förlag Rabén & Sjögren
Illustratör/Fotograf Sofia Falkenhem
Dimensioner 205 x 155 x 20 mm
Vikt 400 g
SAB Hcf
ISBN 9789129692839
Tack till Rabén&Sjögren för rec.ex.
Köp boken på Bokus eller Adlibris eller Cdon

måndag 19 juni 2017

Tematrio - Sommarplaner

Lyrans Noblesser skriver så här på bloggen; Dags för sista tematrion den här terminen, jag återkommer i slutet av augusti, förhoppningsvis fylld av nya idéer. Veckans tema handlar om sommarplaner och kan därmed inkludera lite av varje. Berätta om tre saker ni planerar att göra i sommar!

1. Läsa

Jag har en del pocket.
2. Flytta
Först dottern med pojkvän och sedan sonen till skola.
3. Sova
Himla spännande liv man har, kanske blir det en tur till havet.

Midsommarutmaningen 2017

Jag har anordnat en midsommarutmaning mer om den kan ni läsa här: http://eggetbok.blogspot.se/2017/06/midsommarutmaning-2017.html
Denna bokhög har jag tänkt sätta tänderna i.
Vädret blir lite varierande men mest regn.

Veckoplanering v.25

Jag ska lyssna klart på denna och så har jag ett annat litet projekt, men på torsdag startar Midsommarutmaningen 2017, häng på vettja. Vad jag ska läsa då kommer i ett separat inlägg.
Jag hoppas också få tid för bloggning, det är denna högen som jag ska ta itu med.