torsdag 31 maj 2012

Amos Oz - Lantliga scener - Bokcirkelbok 5-12


Lantliga scener består av åtta noveller som tillsammans bildar en roman. Den utspelar sig i Tel Ilan, en idyllisk men bedagad israelisk by, och varje novell utgår från någon av byns invånare. Det kan vara en man vars hustru lämnat honom, en framgångsrik läkare som slösat sin kärlek på systersonen men nu är ensammare än någonsin, en argsint och förvirrad gammal man och hans uppoffrande dotter, en mäklare som visas omkring i ett stort hus och till sist blir inlåst i källaren men hela tiden intalar sig att allt är i sin ordning.

Alla söker de efter något utan att veta vad det är de saknar, alla bär de på en hemlighet som de, liksom läsaren, bara kan gissa sig till lösningen på.

De enskilda historierna växer till en av vemod infärgad gobeläng om en by stadd i förändring, om människor som vandrar ut och in ur varandras liv. Det är ingen politisk allegori men under varje berättelse vibrerar en dissonans, en aning om en annan historia under ytan, redo att bryta fram, att hittas, om bara sökandet fortsätter. 
 Här blir det inget betyg, då jag bara hann läsa en novell, skulle gärna vilja läsa färdigt den då jag kände en viss förhoppning att den kunde vara bra och annorlunda.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar