onsdag 5 juni 2013

Erlend Loe - Kurt kokar skallen - Barnbok

Det är inte ofta jag skriver om barnböcker här, men min dotter går en kurs nu där hon ska läsa en massa barnböcker, bland annat en bok om Kurt.
Jag har också läst boken men lånar vad dottern har skrivit.

Handling:
Bokens baksida säger "Den här boken handlar om att vi tycker andra är konstiga och andra tycker vi är konstiga"
Kurt har ganska starka åsikter om utlänningar "Vi kommer ju från Norge och vi håller oss i stort sett i Norge. Varför kan inte alla andra bara göra likadant"(32) "Han sa att en del kommer bara hit för de han långtråkigt och vill äta vår leverpastej och kanske ta våra jobb"(33) Bud blir utslängd från dagis med för personalen tycket synd om ett afrikanskt barn så han fick platsen istället. Kurt och bud upptäcker 12 människor i en container och en ballong. De är från Bangladesh. Anne-Lise tycker det är spännande och hjälper dem med kläder och mat. Rashid är truckförare med och säger att han är bättre än Kurt – de bråkar. Gunnar upptäcker dem och sparkar Kurt. Ingen av de i containern får stanna i Norge men ballongen får stanna av staten(141,142) Anne-Lise hör även Rashid säga att hon är dum på telefon. Kurt håller med. Rashid och han skojar och skrattar om att hon är dum. De hjälper till och rädda kungen. Kungen får frågan om han kan låta de 12 stanna i landet men han säger att det inte är hans beslut. Han får frågan vad han som kung gör och han svarar att han klipper band på invigningar. De 12 får stanna i andra länder, t.ex. Japan, Finland och Kanada efter dem räddat den norska kungen. Mocca som var bra på leverpastej säger ja till Kåres frieri.

Roligt i boken. Skriv ned dessa exempel. Fundera på varför det är roligt?
Första gången det står i boken att Kåre bara tänker på leverpastej. Det är kul på att det är så himla oväntat och konstigt. Att Kåre friar till Mocca för hennes leverpastej är god var la ett roligt inslag, även det lite oväntat och att han är lite "random" och bara har leverpastej i huvudet. Bud var en rolig karaktär som la in lite kommentarer här och var, tex "Det är från dagis, säger Bud. Jag skulle gett det igår men det glömde jag eftersom jag är så liten".

Är det något som inte är roligt fast det var tänkt så? Kanske det skulle vara kul att ballongen bara fått stanna och Kurts kommentarer om utlänningar. Kanske det skulle vara kul att kungen gör inget annat än invigningar. Att koka skallen i klorin, koka skallen i 95-100 grader.

3 teman/punkter/frågor som du vill ta upp, skrivs ned på ett papper och lämnas in vid seminariet. ● Författaren kanske har en tanke bakom handlingen, att Kurt är lite anti-utlänningar men sedan tycker dem är helt okej och blir vän med Rashid i slutet. Även att i början är det bara norsk leverpastej som är god. Sen smakar Kåre på Moccas leverpastej och det var jättegod. Författaren kanske vill säga att vi inte ska vara rädda för att smaka något nytt eller prata med en annan människa för att den kommer från ett annat land, annan kultur. För att citera baksidan "Den här boken handlar om att vi tycker andra är konstiga och andra tycker vi är konstiga"

● Författaren uttrycker även att staten säger att de 12 utlänningarna inte får stanna med ballongen får stanna. Tror ni ballongen symboliserar något speciellt som författaren tänker på?

● "Vad är det för vits med att vara kung? frågar Rashid.
Jo det ska jag berätta för dig, min svarte vän, säger kungen. Det ska ju invigas broar och köpcentrum och skolor och lite av varje. Och då är det alltid ett snöre som ska klippas av. Det är i stort sett jag gör." Författaren målar nästan upp en negativ bild och ironisk av kungen?

● Vad är grejen med leverpastej egentligen?


Mitt omdöme

En annorlunda barnbok lämplig för barn i mellanstadieåldern, om ens det.
Jag undrar om barn verkligen väljer och läsa om sådana ämne som fabriksnedläggning, arbetslöshet och lätt fientlighet mot invandrare.
Jag tyckte inte ens den var rolig.
BETYG 2

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar