söndag 9 juni 2013

Eva Rydinger - Fotografen

När mamman dör återvänder fotografen Vanja till sin skånska barndomsstad. Bakom sig lämnar hon en man hon kanske älskar och lägger för fyrtiotredje gången en avverkad relation till sin samling.
 
Men efter en blöt kväll är katastrofen ett faktum. För första gången har någon fått kännedom om hennes allt mer ohållbara livsstil.
 
I denna stund inser Vanja att hon måste göra upp med sitt förflutna, och tar hjälp av de kvinnor som hon fotograferar. Hon zoomar in och ut, en blus glider av, en tatuering blir hel och en skalbagge hittar hem. Men vad händer när kameran slutligen vänds mot Vanja själv?
Fotografen är en varm, intelligent och hudnära berättelse som med kameran över axeln utforskar utkanterna av oss själva. För är det inte där som motivet till våra handlingar finns?
Eva Rydinger är född och uppvuxen i Ängelholm. Hon bor idag i Stockholm med familj och arbetar som copywriter. Fotografen är hennes debutroman. Hämtat från Ordberoende förlag

Jag har väntat ett tag att skriva ner mina tankar om boken, för jag blev inte riktigt klok på vad jag tyckte och varför. Jag får försöka bena upp det lite.
Boken är lättläst och gillar att det är stora bokstäver, flikar finns så du kan vika in, s.k. danskt band, då slipper  man tappa bort sig.
Det som retar mig är de 43 hjärtan, alltså ett hjärta för varje karl hon haft ihop det med. Jag tycker det känns tonårsaktigt och tramsigt, hade jag nu gjort en sådan grej hade jag aldrig fått för mig att dela ut hjärtana sedan. 43 stycken förresten, hon måste bytt var femte månad och vilken dragningskraft sen.
Jag får inte heller riktigt grepp om Vanja, hon känns inte verklig för mig, främmande på något sätt.
Nu kanske ni tror jag ska såga boken fullständigt men nej då, den är mycket läsvärd och lättläst, det skrev jag nog innan.
Det jag tokgillar är att det är en bok skriven av en kvinna om kvinnor som inte haft det helt lätt. Ibland är livet inte en rak stig att följa, utan ofta krokig och snårig.
Jag skulle absolut inte tveka att läsa något mer av denna författare.
BETYG 3
Häftad (danskt band)
Språk: Svenska
Antal sidor: 283
Utg.datum: 2013-05-02
Upplaga: 1
Förlag: Ordberoende Förlag
Originaltitel: Fotografen
Medarbetare: Hage, Emelie (form)
ISBN: 9789197851749
Tack till Enbokcirkelföralla och Ordberoende förlag för recensions exemplar.

3 kommentarer :

 1. Mina tankar om boken liknar dina. Mitt inlägg kommer upp i morgon.

  SvaraRadera
 2. Ska bli spännande att läsa

  SvaraRadera
 3. Hm, är skeptisk till denna!

  SV: Tack tack :)

  SvaraRadera